Smartare sjukvård & Life Science
Reboot av Life Science industrin
03/04/2012 | Skriven av: Gästbloggare
Categorized: Smartare sjukvård & Life Science
Share this post:
Trots att Life Science industrins forskningsbudgetar har ökat drastiskt, så har detta inte resulterat i att fler nya läkemedel kommit ut på marknaden. Dessutom har patenten för de storsäljande läkemedlen som varit företagens kassakor under en längre tid gått ut samtidigt som läkemedel är under extrem prispress. Life Science industrin står verkligen inför ett avgörande. Ladda ner IBM IBV rapporten här
Näringsminister Annie Lööf (C) presenterade i helgen att hon vill ta fram en ny nationell Life Science strategi. Den ska finnas med som en del av forskningspropostitionen och den nationella innovationsstrategin. Satsningar som kräver finansiering kommer att finnas med i forskningsproposition som presenteras i oktober.
Tisdagen den 3 april presenteras den största enskilda satsningen på svensk biomedicinsk forskning någonsin av Jan Björklund, utbildningsminister tillsammans med Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, AstraZeneca Sverige AB och Karolinska Institutet. Sweden Science for Life Laboratory ska bli världsledande forskningsinstitut.
Nu har vi chansen att reboota Life Science industrin och starta om på ett helt nytt sätt som utnyttjar alla tillgångar av digital medicin. Vi har ju förutsättningarna:
”With its strong tradition of quality registries, Sweden is poised to become the world’s most advanced nation in measuring the actual outcomes of care across many diseases. This represents a major opportunity for Sweden to lead a global shift toward a new, value-based approach to health care delivery focused on improving patient health outcomes relative to cost.”Professor Michael E Porter, Harvard Business School.
En reboot skulle skapa evidens byggd på individer, inte på populationer. Denna transformation till en ny individualiserad medicin blir möjlig med den digitaliserade människan. Vi kan nu fastställa de 6 miljarder bokstäver som finns i vårt genom, komplettera med information från våra kvalitetsregister och med mobil uppkoppling kontinuerligt monitorera vår kroppsliga och kanske även mentala status.
Här finns det utrymme för ny innovativ forskning, skapande av nya diagnostiska verktyg, högupplösande monitorerande sensorer, ännu smartare telefoner och ”appar”, socialt nätverkande och crowd sourcing. Vår starka medicinska forskning och ICT kompetens gör Sverige rustat för att bli världsledande inom den rebootade Life Science industrin.
En reboot skulle utveckla samarbetet mellan företag, industriforskningsinstitut, lärosäten och offentlig sektor, skapa en innovationsplattform inom Life Science för bättre samverkan mellan olika aktörer, skapa nya företag samt attrahera internationella företag att etablera sig i Sverige.
Transformerar vi vår Life Science industri och skapar evidens byggd på individer, inte på populationer, ser jag en framtid där jag får rätt individuell medicin, rätt individuell dos, rätt doktor och behandling till rätt kostnad.
Kommentera gärna och om du kommer till Vitalis, 17-19/4 i Göteborg, besök vår monter för ett samtal.
/Torbjörn Hägglöf, IBM
KTH-studenter undersöker hur IT-lösningar ska kunna effektivisera sjukvården i Sverige.
Trycket på den svenska vården ökar i takt med att befolkningsmängden växer och att ett större antal människor blir äldre. Människor med kroniska sjukdomar får ständigt leva med sin åkomma varför det är av extra intresse att förbättra situationen för dessa. Dessutom går 80% av den totala budgeten i svenska vården till behandling av just […]
Från den första elektroniska patientjournalen till superdatorn i vården
För 53 år sedan skapade IBM den första elektroniska patientjournalen för Akrons barnsjukhus. Det var ett stort tekniskt utvecklingssteg på den tiden. Sedan dess har både sjukvården och IBM utvecklats, ofta hand-i-hand. Idag är vi på IBM inblandade i en rad spännande projekt, som att involvera superdatorn Watson i cancervård, att förbättra situationen för diabetespatienter […]
IBM på Chalmers Initiativseminarium om Big Data, 25-26 mars 2014
Big Data: Från livsvetenskaper, humaniora, ingenjörsvetenskap, naturvetenskap och ekonomi. Chalmers bjuder in till ett nu fullbokat initiativseminarium på temat Big Data 25-26 mars 2014. Seminariet kommer att erbjuda en inblick över en rad olika forskningsutmaningar med koppling till Big Data inom områden som livsvetenskaper, humaniora, ingenjörsvetenskap, naturvetenskap och ekonomi. Vid seminariet kommer du att få lyssna […]