Innovation

Vilka är framtidens innovationer?

Share this post:

Jag har i  mina två tidigare inlägg Processer – ett hinder för innovationsarbetet samt Information och innovation – en omöjlig kombination? inlett en djupdykning inom innovation i finansbranschen. Jag har då identifierat följande sex grundläggande teman som visar på utvecklingen inom innovation i finansbranschen idag och imorgon: Produkter, värdekedja, förenkling, perspektiv, förtroende och struktur.

De flesta förknippar innovation med skapande av nya produkter där man måste välja mellan att antingen göra något nytt för att bli bättre, eller att göra en produkt till ett billigare pris där kvaliteten hamnar i andra hand. I framtiden kommer man dock inte behöva välja mellan bra eller billigt utan kommer kunna få båda delarna. Utvecklingen går i en riktning där kvalitet inte behöver vara dyrt – man kan idag göra bättre produkter till ett lägre slutpris och detta kommer vi säkerligen att se mer av i framtiden.

När jag talar om värdekedja så syftar jag på hur man tillsammans med andra kan arbeta för att göra sin verksamhet bättre – denna typ av verksamhetsutveckling är något som präglar allt fler företag. En annan trend som blir allt mer synlig är att vi i större utsträckning går mot det som kallas för öppen innovation. Många produkter i finansbranschen är för krångliga och genom att förenkla och förklara, till exempel via information i portaler och andra gränssnitt skapar man mer värde för kunden.

Att utöka sitt perspektiv till ett större och mer övergripande sådant är något som säkerligen kommer att påverka utvecklingen av framtida företag och tjänster. Ett exempel på hur företag arbetar ur ett större perspektiv är användningen av språket för att sprida sin produkt eller tjänst. Se till exempel på två väldigt framgångsrika företag – Google och Facebook. De flesta av oss googlar information dagligen och med över 800 miljoner användare över världen som ”facebookar” kan man väl säga att det här är företag som lyckats använda språket för att sprida sin produkt eller tjänst. Föreställ er det finansiella företag som uppnår det.

Förtroende är en viktig framtidsnisch i finansbranschen och säljs redan (se PayPal t.ex.) men kommer även att skapa fler möjligheter för tjänster som kvalitetssäkring och ranking av produkter och leverantörer. Diskussionen om Standard & Poor ,som pågår nu är ett exempel på det.

De fem framtida innovationsområdena ovan kommer att kräva ett sjätte område, som är struktur. Detta är en arkitektonisk plattform med komponenter som kan återanvändas på ett flexibelt sätt. Innovation är alltså inte nödvändigtvis att skapa nya komplicerade produkter utan det kan även handla om att förenkla och paketera det man redan har.

Vilka innovationsprojekt har ni investerat i inom dessa sex områden?

Banking & Watson expert

More stories

Design Thinking är en process för att ta sig framåt

Ideér kommer inte från ingenstans. Design Thinking är en process för att ta sig framåt, oavsett om man har  – eller inte har  – idéer. Från inga idéer till många idéer, och från många idéer till den ”rätta” idén. ”Design Thinking” har fått mycket uppmärksamhet de senaste tio åren eller så, men det är inget […]

Läs mer

Det femte paradigmet

“Hittat tio tusen sätt som inte fungerar? Det håller inte idag, Thomas.”  Thomas Alva Edison tillskrivs ibland ett citat om att han inte misslyckats, bara provat tio tusen sätt som inte fungerar. Om han är korrekt citerad tycks osäkert, men en sak är säker: med miljoner, miljarder eller fler möjliga vägar att pröva går det […]

Läs mer

Samma lika, fast olika

Visst, en årskrönika för 2020 kommer att innehålla virus, men jag lovar att där finns kvantdatorer, etik, hårda bud och hårdvara också. Ett år som inget annat, men ändå… I min förra årskrönika klassade jag 2019 som ett år av vidareutveckling och mognad för blockchain, resan till molnet samt automatisering och AI. Under 2020 har […]

Läs mer