Smartare städer
15 smarta idéer för den moderna staden
07/12/2011 | Skriven av: Gästbloggare
Categorized: Smartare städer
Share this post:
I dag lanserar vi rapporten från Stockholm – den moderna staden. En sammanställning över vad som skedde den där dagen i oktober i Stockholms stadshus.
Du kan i ett tidigare blogginlägg läsa mer om dagen, eller se på filmen.
Resultatet av det här framtidsinitiativet var mängder av kreativa idéer. I rapporten har vi fokuserat på de 15 som juryn lyfte fram från dagen.
Men det slutar inte här. Snarare så är det precis tvärt om. Det är nu upp till var och en av oss att ta vårt eget ansvar i att driva frågorna vidare.
Jag vet att Stockholms stad är väldigt glada och intresserade av de idéer som skapades och kommer använda denna idébank i deras fortsatta arbete i att bygga ett Stockholm i världsklass.
För vår egen del så ser vi 4 idéer som väldigt intressanta initialt:
Utveckla förorter: Innerstaden växer men hur gynnar vi tillväxten av företag och får en bättre miljö i ytterstaden? Hur lockas företag och även människor till nya delar av Stockholm? Blanda upp allt som finns i city och flytta ut en del till förorterna. Ökad variation gör förorterna mer lockande: jobb, kultur, bostäder och nöjen. Museum och andra inrättningar kan flyttas till andra delar av Stockholm. Det måste också bli lättare att ta sig till och mellan förorterna.
Kunskapsgallerior: Kunskapsgallerior som samlar allt från lågstadieskolor, gymnasieskolor, högskolor, arbetsplatser, museum och bibliotek – allt som har med kunskap att göra under samma tak för att integrera och inspirera varandra. Kunskap och kultur är avgörande för stadens utveckling, konkurrens- och attraktionskraft.
Generationssamverkan: Generationssamverkan handlar om kunskapsutbyte och kontaktytor mellan alla generationer. Istället för att utbildningen sker stegvis för att sedan börja arbeta ska företagen integreras i utbildningen. Generationssamverkan är en vision om möten över generationsgränser där unga studerande ska kunna ställa frågor till företag eller politiker samtidigt som dessa har möjlighet att fånga upp ny kunskap och nya idéer. Stockholm är känt för att ha en stark innovationskraft. Konkurrensen och kampen om de internationella högutbildade hårdnar kraftigt. För att befästa Stockholms ledande position behöver vi vara innovativa i vårt sätt att dela erfarenheter och skapa förutsättningar för utveckling och innovation. Kopplingen mellan näringsliv och utbildning måste stärkas så vi har rätt kompetens och är förberedda för framtidens behov.
Nätverksdemokrati: Framtidens medborgare vill vara informerade, inspirerade och involverade i sin stads utveckling. Staden ser också behovet av en ökad och bredare dialog med stockholmarna. Att se över hur en digital dialog kan bli verklighet är viktigt med tanke på de möjligheter den uppkopplade världen ger. Detta skapar förutsättningar för god samverkan och känsla av delaktighet i den stora omställning Stockholm står inför. En viktig aspekt är också att man integrerar och gör dialogen så vanligt förekommande så att den ses som en självklar del i den demokratiska processen.
Det finns annan intressant idé som heter Takstaden som handlar om att nyttja våra platta tak i Stockholm bättre.
Även om några av dessa inte är direkt kopplade till vår verksamhet så ser vi över hur på vilket sätt vi kan bidra för att ta dem närmare ett förverkligande. Antingen som egna projekt eller del av redan pågående.
Om du ser möjligheter med en idé antingen i rapporten eller från dagen generellt är det helt OK att arbeta vidare med den. Kanske som ett utvecklingsprojekt i någon form?
Trevlig läsning!
Norra Djurgårdsstaden – ett hem bland molnen
”Det finns ingen konst i universum, konstens uppgift är ju att vara en spegel mot naturen och en så stor spegel finns ju inte eftersom universum är så oändligt stort.” Citat: Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams Jag har nyligen flyttat! Det är så härligt. Jag har blivit Djurgårdsbo. Mitt nya hem är nu […]
Vi behöver spela mer spel för att lösa samhällsproblem
Ungdomar i länder som USA och Sverige har spenderat ungefär 10 000 timmar i snitt (ja, i snitt) på att spela spel före de är 21 år (ja, du läste rätt – 21 år)! Totalt i världen rör det sig om 500 miljoner människor som spenderat i snitt 10 000 timmar i spelvärlden. För att […]
Smartare med data – inspiration för länder, städer och kommuner
Idag är det mycket diskussion kring integritetsfrågor och hur data hanteras, lagras och skyddas samt vem som får tillgång till vilken information. Det är otroligt viktiga frågor som måste hanteras med största respekt och allvar. Jag tycker dock att det kan vara på sin plats att lyfta fram ett positivt exempel på dataanvändning, som skulle […]