Innovation
Finansbranschen – vad har hänt på 100 år?
04/11/2011 | Skriven av: Gästbloggare
Categorized: Innovation | Smartare bank & finans
Share this post:
Som ni kanske vet så fyller IBM 100 år i år. 100 år är en lång tid och mycket har hänt sedan dess. Visst var det då en helt annan finansiell värld än den vi lever i idag? Våra finansmarknader idag är globalt integrerade, rör sig snabbt, är fulla av smarta värdepapper (och inte så smarta…!?), lockar till spekulation samt använder ny teknik för att skapa lösningar. Så var det väl inte för 100 år sedan? Eller? Låt oss få lite perspektiv på den värld som vi idag tycker är ”helt ny och aldrig tidigare upplevd”:
Global integration: före första världskriget rådde ett större globalt flöde av investeringar än nu. T ex så byggdes den svenska järnvägen och vattenkraften upp med främmande kapital)
Snabba rörelser: det är snart 80 år sedan aktiemarknaden i New York 1929 föll kraftigt efter att ha sexdubblats de tidigare åren . På två månader förlorade marknaden 89% av sitt värde. Detta fall har vi fortfarande inte sett en motsvarighet till i den nuvarande ”krisen”.
Smarta värdepapper: de affärer som gjordes i Lloyds tehus redan 1688 innebar design av avancerade uppgörelser för hur risk och vinster skulle fördelas för laster på långväga skepp.
Spekulation: de uppblåsta värden som skapades runt tulpanlökar i Holland slår det mesta i vår tid (även den så kallade ”dot.com bubblan”). Som mest kostade en tulpanlök många gånger mer än en normal årslön.
Ny teknik: finansmarknaden har alltid varit bra på att använda ny teknik för att förbättra verksamheten. Den utveckling som sker idag är betydelsefull, men kom ihåg t ex införandet av telefoner och möjligheten att skicka information via dessa ledningar (t ex telefax). Installationen av bankomater var också en radikal innovation.
Det är klart att det går lite snabbare idag. Och det är säkert lite smartare. Men: vi kanske inte lever i en värld idag som är så helt unik och totalt annorlunda mot för 100 år sedan?!
Jag lämnar er med några frågor: Vad kan ditt företag lära sig av finansmarknaden för 100 år sedan? Finns det affärsmodeller som var gångbara då, som kan vara perfekta för marknaden ”under och efter finanskrisen”? Vad har de företag gjort som (liksom IBM) fanns då och fortfarande finns kvar nu? Ett exempel i finansbranschen är Rothshild, som funnits som institution sedan mitten på 1700 talet.
Design Thinking är en process för att ta sig framåt
Ideér kommer inte från ingenstans. Design Thinking är en process för att ta sig framåt, oavsett om man har – eller inte har – idéer. Från inga idéer till många idéer, och från många idéer till den ”rätta” idén. ”Design Thinking” har fått mycket uppmärksamhet de senaste tio åren eller så, men det är inget […]
Det femte paradigmet
“Hittat tio tusen sätt som inte fungerar? Det håller inte idag, Thomas.” Thomas Alva Edison tillskrivs ibland ett citat om att han inte misslyckats, bara provat tio tusen sätt som inte fungerar. Om han är korrekt citerad tycks osäkert, men en sak är säker: med miljoner, miljarder eller fler möjliga vägar att pröva går det […]
Samma lika, fast olika
Visst, en årskrönika för 2020 kommer att innehålla virus, men jag lovar att där finns kvantdatorer, etik, hårda bud och hårdvara också. Ett år som inget annat, men ändå… I min förra årskrönika klassade jag 2019 som ett år av vidareutveckling och mognad för blockchain, resan till molnet samt automatisering och AI. Under 2020 har […]