IBM i Sverige

Mina drömmars stad

Share this post:

Anders Hallgren Att allt fler människor väljer att bosätta sig i stadsområden är knappast någon nyhet. När ungdomar i åldrarna 15-24 år svarar på var de vill bo i framtiden uppger 61 % att de skulle vilja bo i en större stad eller i en storstad. Denna stora inflyttning, i kombination med demografiska förändringar, gör att världens storstäder kommer behöva anpassa sig till en större och allt yngre befolkning.

Men vad är det egentligen som driver ungdomar att lämna landsbygden för storstaden? För att besvara den frågan har vi tittat närmare på hur gruppen som vill flytta från landsbygden till större städer beskriver sig själva. Resultaten baseras på svaren från över 10 000 ungdomar i åldrarna 15-24 år.

Precis som Henning i Mina drömmars stad är det alltjämt möjligheten till arbete som driver många att flytta till storstäderna. Gruppen som vill lämna landsbygden uppger ett högre intresse än övriga för att göra karriär och föredrar många gånger yrken som efterfrågas i större utsträckning i storstäderna. Största skillnaderna mot totalpopulationen finner vi när vi tittar på intresset för att arbeta som skådespelare och musiker. Sett till vilka studieområden som lockar är det media och kommunikation samt data, telekom och IT som utmärker sig.

Vidare tycks intresset för resor samt andra länder och kulturer vara en gemensam nämnare för ungdomar som lämnar landsbygden för storstaden (intresset för att resa utomlands är exempelvis mer än 50 % högre i gruppen som vill bo i storstaden i framtiden!). Den globala kontexten blir således också en avgörande faktor för en framtida storstads attraktionskraft.

Den kanske tydligaste drivkraften bakom att söka sig till mer tätbefolkade områden är dock den sociala aspekten. Grupperna som vill bo i storstäder i framtiden beskriver sig i högre grad som sociala och uppger i större utsträckning att det är många som känner dem utanför deras egen bekantskapskrets. Vidare uppger de i nästan dubbelt så stor utsträckning att det är viktigt att få träffa nya människor genom sitt arbete.

För att kunna skapa hållbara bostadsmiljöer i ett tidevarv av accelererande urbanisering krävs det att vi lär oss mer om framtidens medborgare, såväl inflyttade som infödda. I syfte att föra in ungdomarna i diskussionen om hur vi ska bygga framtidens städer anordnar IBM tillsammans med Stockhoms stad evenemanget Stockholm den moderna staden. Där kommer 300 ungdomar vara med och utveckla idéer på hur Stockholm ska kunna bli en växande, samverkande och hållbar stad.

Hoppas att vi ses där!

Anders Hallgren, ambassadör för Stockholm- den moderna staden, arbetar som konsult på Ungdomsbarometern – ett analysföretag som i 20 år har undersökt ungdomars attityder, beteenden och värderingar. Jag har tidigare arbetat som lärare samt varit delägare i ett företag som skapar mötesplatser mellan ungdomar och arbetsgivare på nätet. Utbildning, skolutveckling och ungdomskommunikation är frågor jag gärna diskuterar.

More stories

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: säg hej till Isabella Holmberg

Säg hej till Isabella Holmberg, Storage partner på IBM i Kista! Efter att ha tagit examen vid Luleå  Tekniska Universitet, och efter en ögon-öppnande studieresa med besök på flera tech-bolag i Asien, visste Isabella att hon ville arbeta på ett företag som ligger i framkant vad gäller teknisk innovation. Denna ledstjärna förde henne till IBM, […]

Läs mer