Molntjänster
Vi har haft besök
18/09/2011 | Skriven av: Gästbloggare
Categorized: Molntjänster
Share this post:
“Människan, som är nästan ensamma om att ha förmågan att lära av andras erfarenheter, är också anmärkningsvärda för sin uppenbara motvilja att göra det.” (Citat: Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams.)
I förra veckan hade jag/vi en mycket kär kollega på besök. Hon heter Julie Schuneman och arbetar som Global Lead Architect i det team vi bägge tillhör. Julie har varit med och utarbetat vår referensarkitektur i dess nuvarande två versioner och jobbar på den kommande tredje versionen. Du kan läsa mer om Julie i Tomas Augustssons artikel ”It på väg bli löpande bandet” i SvD Näringsliv.
När jag hör Julie berätta om arkitekturens beståndsdelar slås jag alltid av hur komplext allting är men också så lysande enkelt det kan bli om man har en affärsförankrad målbild att utgå ifrån och faktiskt förstår vad det är för byggklossar man behöver använda. En referensarkitektur är ett viktigt instrument i det här arbetet (som i alla andra).
Julie pratade naturligtvis mycket om säkerhet. Det är viktigt ur många aspekter och den stora invändningen mot Cloud enligt våra kunder. Om jag inte minns fel innehåller vår referensarkitektur flera hundra sidor om säkerhet vilket känns genomarbetat och bra.
IBM har lång erfarenhet av säkerhetsarbete och många ledande experter inom området. Jag konsulterar ofta någon av dem innan ett kundmöte eller föredrag – Det hjälper ska jag säga.
Det som har överraskat mig mest (vilket det inte borde ha gjort om jag bara hade använt sunda förnuftet) var svaret att Cloud är minst lika säkert som en traditionell leverans! Det du!
Förutsättningen är att man kör i ett privat moln, vilket faktiskt otroligt många gör eller tänker göra. Har du bra säkerhet med allt vad det innebär i frågan om bland annat policies, regler och rutiner, så blir den absolut inte sämre i ett privat moln! Det blir med andra ord varken bättre eller sämre.
Det blir naturligtvis en något annorlunda fråga då vi pratar om publika molntjänster. Där gäller det sannerligen att hålla tungan rätt i munnen. Det innebär mycket att fundera på gällande säkerheten och bra om man kan konsultera experter.
Det här är vad jag har sett och upplevt, kanske håller du med eller har en annan bild? Jag är nyfiken på det.
Det är tänkt att min vän Julie ska komma tillbaka senare i höst eller i början av nästa år. Då kommer vi att bjuda in till event – Håll utkik så ses vi där!
Molnet är högintressant och som jag sagt förut: Att få vara med just nu i en tid av så genomgripande förändringar är fantastiskt! Eller hur?
Framtidens energisamhälle är redan här!
Dagens överflöd och acceleration av ny teknik möter klimatets panikbromsande kamp mot klockan. Det är i denna dystopiska korsning som vi hittar såväl förtvivlan, ignorans som domedagsprofetior. Men i denna korsning möter världens viktigaste problem också hopp, innovation och god energi. Det är inte motsatta poler eller från varsin kortsida, skrikandes på varandra, som vi […]
Samma lika, fast olika
Visst, en årskrönika för 2020 kommer att innehålla virus, men jag lovar att där finns kvantdatorer, etik, hårda bud och hårdvara också. Ett år som inget annat, men ändå… I min förra årskrönika klassade jag 2019 som ett år av vidareutveckling och mognad för blockchain, resan till molnet samt automatisering och AI. Under 2020 har […]
Härom dagen undrade en kollega på halvt allvar: Är cloud-plattformarna en ny sorts ransomware?
Jag har jobbat med IT sedan mitten av 80-talet, och hela tiden med att driva på förändring mot nya typer av lösningar och teknik. Fördelen med att ha varit med länge – och också en källa till frustration – är att man kan se mönster i anammandet av den nya tekniken. Ett positivt mönster är […]