IBM i Sverige

Henrik Dalin: Min resa mot ett Smartare Sverige

Share this post:

Tidigare i år blev jag presenterad för ett projekt för unga som skulle göras av frivilliga IBMare i Sverige för att fira att IBM har funnits i 100 år. Det handlade om att låta unga personer i Sverige jamma (vi IBMare kallar ett diskussionsforum så) om hur socialt utanförskap kan minskas. Projektidén bottnar i att röstdeltagandet, speciellt i socialt utsatta område, minskar samt att dialog med beslutsfattare känns avlägsen för många. Jag gillade idén och tog på mig att driva det i Skåne med IBMs kontor i Malmö som bas.

Kontakt togs med många olika organisationer, kommuner och skolor i regionen. Samarbetet växte fram bäst med Landskrona stad, Malmö högskola, MEDEA, artisten, debattören och profilen Behrang Miri samt LdB FC Malmö med fotbollsspelarna Linda Forsberg och Emma Wilhelmsson som kändischattare.

Sedan rapporten publicerades har det varit bråda dagar att återkoppla den mot de personerna som jag jobbat med under planering och genomförande av projektet och även intervjuer med bland annat City Landskrona.

Här lämnar jag över rapporten till Karin Johansson-Mex och Alf Condelius på MEDEA, Malmö högskola.

Här lämnar jag över rapporten till Monika Amaralskowronski, ungdomssamordnare på Landskrona stad. Bakom oss står Frank Ghori och Miriam Awadh från Landskrona som båda vann pris i Smartare Sverige-chatten. Lisa Flinth, utbildningsnämndens ordförande, befinner sig bakom kameran men tog emot oss alla tillsammans med kommunalråd och förvaltningschefer för en presskonferens på Landskrona stadshus.

Extra roligt tycker jag det är att en skåning blev utsedd till vinnare av Smartare Sverige-chatten. Axel Knutsson fyller 18 år nu till sommaren och läser samhällsvetenskapligt program på Pauli gymnasium i Malmö.

En intervju med Axel om hans vinnande idé kan du både läsa om i City Malmö eller se här:

Axel kommer att göra praktik hos IBM under nästa termin parallellt med att han fortsätter sina studier. Jag kommer att mentorera honom och ser fram emot att komma igång med det efter sommaren.

På bilden syns jag, Axel Knutsson, Behrang Miri och Edward Jensinger, rektor på Pauli gymnasium

Axel och jag blev även intervjuade av Radio RGRA.

Här är Axel med Dusan, 13 år, som intervjuade oss för Radio RGRA.

Förutom att ge unga en chans att delta i chatten och påverka, så har Smartare Sverige-projektet givit mig och IBM möjligheten att komma i kontakt med entreprenörer i Skåne. En del av dessa jobbar jag nu med för att skapa projekt inom både ’Internet of Things’, uppkopplade billiga prylar och sensorer som kan användas i smarta lösningar, samt att använda jam-konceptet i ett projekt som ska applicera social innovation kring hur miljonprogrammen i Malmö kan upprustas och förädlas.

Det är med en härlig känsla av att ha varit delaktig i detta projekt som jag nu ska fira midsommar med familj och vänner och inom en snar framtid ha en lång semester.

Jag önskar er alla en glad midsommar, skön semester och all kärlek

/Henrik Dalin

Som till vardags är produktivitets- och samarbetsevangelist inom CIO Office på IBM Nordic, där han jobbar med att hjälpa IBMare att vara så produktiva och digitalt sociala som möjligt med hjälp av IBMs sociala verktyg.

Kontakta Henrik på LinkedIn, Facebook eller Twitter

More stories

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: säg hej till Isabella Holmberg

Säg hej till Isabella Holmberg, Storage partner på IBM i Kista! Efter att ha tagit examen vid Luleå  Tekniska Universitet, och efter en ögon-öppnande studieresa med besök på flera tech-bolag i Asien, visste Isabella att hon ville arbeta på ett företag som ligger i framkant vad gäller teknisk innovation. Denna ledstjärna förde henne till IBM, […]

Läs mer