Molntjänster

Här för att stanna

Share this post:

Säg vad jag ska göra istället för att försöka mobilisera min entusiasm. För det har jag ingen.” (Citat: Liftarens guide till galaxen, av Douglas Adams.)

Nu var det ett tag sedan jag skrev någonting här på bloggen, men det har varit fullt upp en tid. Mina dagar är fyllda av aktiviteter kring Cloud – både vad det gäller tekniken och affärsvärdet. Jag har haft förmånen att träffa många kollegor i branschen, både kunder och leverantörer. Jag har fått diskutera om molnets betydelse, om det verkligen är nytt och var på hypekurvan det just nu befinner sig.

Många tvivlar, särskilt kunderna, det måste jag ärligt, om än motvilligt, redovisa. Många är trötta på hypen och menar att Cloud har man jobbat med i många år eller så slår man ifrån sig och säger: ”Cloud passar inte oss! Och förresten har vi faktiskt virtualiserat sedan länge.” Eller: ”Kan man inte få hela kedjan att fungera är det totalt värdelöst!”

Alla argument och påståenden är förstås ok. Var och en vet ju faktiskt mest och bäst om sin egen organisation och verksamhet. Men, ibland dyker det upp en liten, liten misstanke om att kanske (och jag menar kanske) man har missat något i ämnet. Cloud ändrar sig hela tiden, nya möjligheter öppnas i en allt snabbare takt. Vi på IBM släppte till exempel ett stort antal nya tjänster i april och mer kommer under hösten, bland annat SAP på Cloud (den du!), en regelrätt kioskvältare enligt min mening!

Vad jag vill säga med det här är att Cloud är här för att stanna. Fler och fler tjänster kommer att kunna köpas och/eller levereras som Cloudtjänster.

Nu mer än någonsin är det viktigt att följa med utvecklingen, se, lära och testa under kontrollerade former samt börja röja i befintliga miljöer. Att ha konsoliderat och virtualiserat miljöerna är ett bra steg mot Cloud, men fortsatt hårt arbete krävs. Jag tycker den här bilden ger en bra beskrivning över stegen. Vad tycker du?

Snabbrörligheten bidrar också till att det som inte finns till 100 procent idag kommer garanterat att finnas i något slags form imorgon. Så mitt goda råd till alla är att försöka lära sig så mycket som möjligt, testa under kontrollerade former och planera för framtiden.

More stories

Framtidens energisamhälle är redan här!

Dagens överflöd och acceleration av ny teknik möter klimatets panikbromsande kamp mot klockan. Det är i denna dystopiska korsning som vi hittar såväl förtvivlan, ignorans som domedagsprofetior. Men i denna korsning möter världens viktigaste problem också hopp, innovation och god energi. Det är inte motsatta poler eller från varsin kortsida, skrikandes på varandra, som vi […]

Läs mer

Samma lika, fast olika

Visst, en årskrönika för 2020 kommer att innehålla virus, men jag lovar att där finns kvantdatorer, etik, hårda bud och hårdvara också. Ett år som inget annat, men ändå… I min förra årskrönika klassade jag 2019 som ett år av vidareutveckling och mognad för blockchain, resan till molnet samt automatisering och AI. Under 2020 har […]

Läs mer

Härom dagen undrade en kollega på halvt allvar: Är cloud-plattformarna en ny sorts ransomware?

Jag har jobbat med IT sedan mitten av 80-talet, och hela tiden med att driva på förändring mot nya typer av lösningar och teknik. Fördelen med att ha varit med länge – och också en källa till frustration – är att man kan se mönster i anammandet av den nya tekniken. Ett positivt mönster är […]

Läs mer