Smartare sjukvård & Life Science

Samarbete mellan Vitalis och Läkarstämman!

Share this post:

Så har ”familjen” återvänt från World of Health IT i Budapest!

För det är lite så det känns! Vi som är engagerade i IT i vården i Sverige, d.v.s. leverantörer, kunder, politiker m.fl. är som en familj och har under de senaste åren etablerat en unik relation där alla känner alla och kan ses, umgås och diskutera på ett öppet sätt kring hälso- och sjukvårdens utmaningar. På WoHIT visste vi redan innan vi reste ner att den svenska delegationen var överlägset störst och våra europeiska grannar förundrades över hur vi kan få till denna uppslutning, när t.ex. länder som England enbart representeras av 10 personer.

Som vi diskuterade på vårt avslutande ”familjeråd”, så kan man ju fundera på om det är nödvändigt att resa utanför landets gränser för att få till den bra dialog vi får. De flesta är nog överrens om att fördelen är att alla är samlade på en plats och bortkopplade från det dagliga arbetet.

En sammanfattning jag tar med mig från WoHIT är att det råder stor enighet kring utmaningarna i vården och även en samsyn kring möjligheterna IT har att hantera dessa. Vi är också eniga om att det som saknas är fler verksamhetsföreträdare på dessa möten och att lösningarna måste utgå från nyttoeffekt.

Detta kunde vi även konstatera efter årets Vitalis. Och efter HIMMS i Orlando. Och vid förra årets WoHIT i Barcelona…

Så hur kan vi då se till att vår samsyn övergår till mer konkret action och förändring som involverar verksamheten?

Ilias Iakovidis, Deputy Head-ICT for Health at European Commission, var tydlig i ett av sina tal, att för att få till förändring måste vi förflytta diskussionen från dessa möten där alla är eniga och istället engagera oss i kongresser där klinikerna träffas.

Hur mycket ICT finns det på agendan på den årliga läkarstämman (Medicinska riksstämman) i Älvsjö?

Tänk om Sverige kunde visa vägen och att Vitalis och Läkarstämman kunde bli en gemensam kongress! Jag är ganska säker på att Ilias kommer som keynote speaker!

More stories

KTH-studenter undersöker hur IT-lösningar ska kunna effektivisera sjukvården i Sverige.

Trycket på den svenska vården ökar i takt med att befolkningsmängden växer och att ett större antal människor blir äldre. Människor med kroniska sjukdomar får ständigt leva med sin åkomma varför det är av extra intresse att förbättra situationen för dessa. Dessutom går 80% av den totala budgeten i svenska vården till behandling av just […]

Läs mer

Från den första elektroniska patientjournalen till superdatorn i vården

För 53 år sedan skapade IBM den första elektroniska patientjournalen för Akrons barnsjukhus. Det var ett stort tekniskt utvecklingssteg på den tiden. Sedan dess har både sjukvården och IBM utvecklats, ofta hand-i-hand. Idag är vi på IBM inblandade i en rad spännande projekt, som att involvera superdatorn Watson i cancervård, att förbättra situationen för diabetespatienter […]

Läs mer

IBM på Chalmers Initiativseminarium om Big Data, 25-26 mars 2014

Big Data: Från livsvetenskaper, humaniora, ingenjörsvetenskap, naturvetenskap och ekonomi. Chalmers bjuder in till ett nu fullbokat initiativseminarium på temat Big Data  25-26 mars 2014. Seminariet kommer att erbjuda en inblick över en rad olika forskningsutmaningar med koppling till Big Data inom områden som livsvetenskaper, humaniora, ingenjörsvetenskap, naturvetenskap och ekonomi. Vid seminariet kommer du att få lyssna […]

Läs mer