Smartare bank & finans

Bankbranschen samlas på DI Bank

Share this post:

Förra veckan gick ett av svenska bankvärldens branschevent av stapeln – DI Bank. Många av de tongivande personerna inom svenskt och nordiskt bankväsende var där – Annika Falkengren (SEB) , Christian Clausen (Nordea), Eva Cederbalk (SBAB), Rune Bjerke (DnB NOR) och Martin Andersson (Finansinspektionen) och berättade om sina tankar och funderingar om framtiden för bank och finans i Sverige.

Jag tycker det skulle vara väldigt intressant att höra hur du ser på bank- och finansbranschen framöver, därför vill vi gärna ställa tre korta frågor till dig.

Svara här

Såhär skulle jag sammanfatta DI Bank: Christian Clausen, Nordeas VD, pratade om det ”nya normala”, vilket innebar fokus på kapital, likviditet, upplåning och upplösning (alltså vad som händer med en bank om den skulle gå i konkurs). Han trodde att aktieägare i europeiska banker i framtiden kommer att få räkna med en avkastning på eget kapital (ROE) på mellan 9 och 13 % istället för som tidigare 17-18 %. Nordea själva siktar på att hamna någonstans runt 15 % ROE och det ska de klara genom ett fokus på relationen med kund. Idén är att bygga ut distributionskanalerna och att satsa mer på helhetskunder, vilket förutom lönsamhet även sänker kostnaden.

Att satsa på helhetskunder, i alla fall när det gäller företagssidan, pratade även Rune Bjerke, VD DnB NOR, om. De har redan idag högst ROE och lägst kostnads-inkomsttal (C/I). Att vara en norsk bank under finanskrisen har varit positivt menade Bjerke. Också SEBs VD Annika Falkengren var inne på relationsspåret och helhetskunder och SEBs nya värdebudskap är THE Relationship bank. SEB konstaterar att de är en bank som alltid har funnits där för sina kunder, i vått och torrt. Under finanskrisen växte SEB sin balansräkning för att kunna fortsätta göra affär med alla kunder som ville.

Växa ville SEB göra organiskt och på frågan om de kommer göra några uppköp i exempelvis Tyskland svarade Falkengren: ”Vi har precis blivit av med ett företag. Det känns lite för tidigt att köpa upp ett nytt”. Även om Falkengren ser positivt på framtiden för bankmarknaden i Sverige så påpekade hon att fler och fler regleringar är betungande och att de gör själva råvaran inom banking – pengar – dyrare. Så diskussionen som lagstiftare i Sverige för om att ha ännu högre krav på bankernas kapital än vad Basel III stipulerar riskerar att minska svenska banksektorns konkurrenskraft.

Någon som inte pratade om helhetskunder var Carl-Viggo Östlund, VD för Nordnet. Han skanderade UNBANK YOURSELF flera gånger och tänkte bli Nordens ledande bank för sparande. Ledord för Nordnet för att bli ledande i Norden var ”Modern” – ha bra kanaler åt sina kunder (internet, mobil, fondtorg), ”Aktivitet” – lokala team, anpassade produkter och finnas på sociala media, samt ”Enkel” – lätt att logga in på bankens sidor, enkel organisation och enkelt att förstå pris.

En annan person som pratade om pris var min kollega Shanker Ramamurthy , som har över 20 års konsulterfarenhet från några av världens främsta finansiella aktörer i USA, Europa och Asien. Här berättar Shanker lite av det han presenterade på DI Bank:

I en rapport som Shanker varit med och tagit fram har han jämfört vad som kännetecknar några av bankvärldens föredömen från resten av kollegorna. Det som kännetecknar föredömesbankerna är bland annat deras kundkännedom och hur de utnyttjar denna kunskap för att skapa nya produkter och tjänster riktade mot de olika kundsegmenten. I bankvärlden sticker detta ut något. De flesta banker utnyttjar inte prissättning som någon differentiering, utan anpassar priser mer efter var konkurrenterna ligger.

Framgångsbankerna sticker också ut i sin informationshantering. I en kontext där 40 procent av bankerna uppger att de lider av informationsöversvämning utan verktyg att utnyttja eller analysera informationen blir informationshantering lätt en stark konkurrensfördel. Att skapa mening och vägledning ur enorma mängder information ställer stora krav på IT-stöd, både genom att integrera ofta silo-organiserade system och att ha verktyg och struktur för att utnyttja och analysera information.

Min kollega Carl Mikael Dufberg är också inne på samma linje i sin krönika.

Jag hoppas att ni alla hade kul på DI bank och att jag får möjlighet att träffa er snart igen!

More stories

Finn balanspunkten mellan bedrägeri och kundnöjdhet

I takt med den ökande digitaliseringen av samhället i stort samt de svenska bankernas produkter och tjänster i synnerhet ser vi att kriminella organisationers intresse för nätbrott är på stark frammarsch. Enligt 2013 års Norton Report utsätts 12 personer varje sekund för någon form av nätbedrägeri. Vidare visar andra internationella studier att drygt 70 % […]

Läs mer

Finansinspektionens direktiv är ingen hämsko för Cloud – Titta vi flyger!!

Om du har flugit någon gång känner du säkert igen den där speciella känslan som infinner sig när planet korsar molnen. Uttrycket ”ovan molnen är himlen alltid blå” visar sig ju vara helt sant. Även om det regnar eller snöar på din avreseort eller din destination kommer du att korsa molnen som om ingenting hade […]

Läs mer

I finansbranschen är företagen 0,2 % kundorienterade

I mitt tidigare inlägg förespråkade jag en konkret (och radikal) förändring i synsättet på kundfokus i finansbranschen. Sen började jag plötsligt tveka: ”Har jag fel? Är det trots allt så att man fokuserar på kunderna och inte på produkterna”. Så kom resultatet från Svenskt Kvalitetsindex om hur (miss)nöjda kunderna är med sina banker och jag fick […]

Läs mer