Smartare städer

Jag vill se insiktsfulla beslut från dagens beslutsfattare!

Share this post:

Jag har varit verksam inom trafik- och transportområdet i hela mitt arbetsliv. När jag är runt i världen och träffar representanter för städer och transporter är de alltid mycket imponerade av Stockholm. Stockholm framhålls som ett föredöme för hela världen. Som IBMare är jag ju stolt över att vi bidragit till att skapa Stockholms trängselskattesystem, men det är inte allt. I Stockholm har man gjort mycket som varit smart och framsynt – och det har man gjort sedan lång tid tillbaka.

stockholm_globenNär Stockholm började bygga ut tunnelbanan på fyrtiotalet, var det ett mycket djärvt beslut. Stockholm var en ganska liten stad och förutsättningarna för en tunnelbana var inte de bästa. Men, stadsplanerarna såg potentialen och idag är tunnelbanan en viktig del i det relativt sett väl fungerande transportsystem som Stockholm faktiskt har. Pendeltågen i Stockholm, och även fjärrvärmesystemet, har även de varit viktiga för att göra Stockholm smart.

Nu står vi lite inför en ny milstolpe. Det är nämligen nu som dagens ansvariga och politiker måste fatta nya djärva och smarta beslut för att skapa framtidens smarta städer. – Om ni frågar mig så tror jag att framtiden är digital.

De digitala möjligheterna har redan påverkat hur vi kommunicerar, handlar och konsumerar kultur. Det är helt klart att de också kommer att påverka hur vi reser, transporterar och förflyttar oss. Med utökade möjligheter till virtuella möten och kommunikation – Kommer vi då att behöva transportera oss på samma sätt i framtiden? När vi kan jobba hur, när och varifrån vi vill – Kommer vi att behöva åka till jobbet? Kommer det ens att behövas kontor?

Jag tror att det är mycket som dagens politiker och beslutsfattare måste fundera på. Inget fel på Göta Kanal, men när den byggdes sågs den som ett absolut måste för en svensk välfärd. Lagom till att den var klar hade all vital transport flyttat till järnvägen. Jag tror vi alla är överens om att Göta kanal idag inte är någon strategisk pusselbit för svensk framgång. Historien är dessutom full av dessa ”missar i planeringen”. Jag hoppas och tror att vi kan skapa smarta städer – med djärva och innovativa beslut!

I spelet CityOne, som lanserades under hösten, simuleras skapandet av en smartare stad. Prova gärna!

More stories

Mer politik, nej tack!

Såhär i eftervalstider är väl var och en lite lagom avmätt inför mer politiska budskap och tankar, tänk er då att ständigt ha varit under ett politisk hällregn under 30 år, där järnvägen befunnit sig. Järnvägen lider av att vara ett teknisk system som skapar oerhört stor samhällsnytta, en samhällsnytta som attraherar politiker och beslutsfattare […]

Läs mer

Smartare bussar och andra insikter för bättre planering

Varje år, sent på hösten eller tidigt på vintern vet vi att det händer. Det blir trafikkaos. Varje år höjs röster som med ett alldeles självklart tonläge raljerar över fenomenet att vi blir tagna på sängen i år igen trots att vi nog kände till att det fanns en vinter i antågande. Varje år. Jag […]

Läs mer

Peak car – är kollektivtrafiken redo?

Häromveckan fanns det en spännande artikel i svd om fenomenet Peak car. Även om trenden inte är statistiskt säkerställd så dyker fenomenet upp i så många former och så många namn att det är svårt att bortse ifrån. Peak car innbär i korthet att vi håller på att ändra vårt resmönster så radikalt, inte minst […]

Läs mer