Smartare transport

Transportforum 2011

Share this post:

Den 12-13 januari gick årets Transportforum av stapeln. Som sedvanligt samlar arrangören VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) hela ”transport-Sverige” på Konsert & Kongress i Linköping under två dagar i början av januari för att lyssna till intressanta föreläsningar, diskutera, nätverka och ha trevligt med likasinnade. Årets event drog omkring 1800 deltagare och ungefär 50 utställare. Transportforum är ett utmärkt tillfälle att ta del av aktuella frågor i branschen och knyta nya kontakter. Och för min del även ett tillfälle att återse min gamla studentstad Linköping.

Konferensen öppnades av VTI:s generaldirektör Jonas Bjelfvenstam och enligt tradition var Sveriges infrastrukturminister inbjuden för att hålla inledningsanförandet. Catharina Elmsäter Svärd drabbades, ironiskt nog, av inställt tåg och fick ta bilen till Linköping innan hon kunde äntrade scenen något försenad.

Årets program var gediget med 60 föreläsningsspår och det var fler än jag som hade svårt att prioritera bland alla sessioner. Mina förstahandsmarkeringar i programmet var Flyget och framtiden efter jubileumsåret, Omställning Göteborg, Hur ska trafikslagsövergripande ITS införas i Sverige?, Kapacitet och simulering av järnvägstrafik, Trängselskatt, Konkurrensutsätta och privatisera?, Fördubblad kollektivtrafik till år 2020, Järnväg: Framtidens system för trafikplanering och trafikstyrning, Trafikstyrning och vägavgifter samt Innovativt om trafikinformation.

IBM deltog i år som utställare och på plats i vår monter fanns jag, Gunnar Johansson och Andreas Lundgren för att berätta om IBMs roll inom transportsektorn (läs gärna mina kollegors inlägg på En Smartare Planet bloggen). Vi mötte många som var nyfikna på vad IBM har att erbjuda förutom trängselskattesystem och visitkort utbyttes flitigt. Bilden av IBM som i första hand en hårdvaruleverantör lever kvar hos många. Vårt engagemang inom transport, som ligger helt i linje med IBMs budskap för en smartare planet, möts ofta med positiv förvåning. Förhoppningsvis hjälper den här typen av forum till att sprida en mer rättvisande bild av företaget.

Ett axplock av det material som vi delade ut i IBMs monter kan du ta del av här:

IBM Travel and Transportation

Smarter Cities

Smarter cities for smarter growth: How cities can optimize their systems for the talent-based economy

Intelligent Transport

The Smarter Railroad

Creating smarter airports

Besök gärna vår monter nästa gång så berättar vi mer!

Under den kommande veckan kommer jag att sortera mina visitkort och förhoppningsvis påbörja nya spännande dialoger med kunder och kollegor i branschen.

More stories

Mer politik, nej tack!

Såhär i eftervalstider är väl var och en lite lagom avmätt inför mer politiska budskap och tankar, tänk er då att ständigt ha varit under ett politisk hällregn under 30 år, där järnvägen befunnit sig. Järnvägen lider av att vara ett teknisk system som skapar oerhört stor samhällsnytta, en samhällsnytta som attraherar politiker och beslutsfattare […]

Läs mer

Smartare bussar och andra insikter för bättre planering

Varje år, sent på hösten eller tidigt på vintern vet vi att det händer. Det blir trafikkaos. Varje år höjs röster som med ett alldeles självklart tonläge raljerar över fenomenet att vi blir tagna på sängen i år igen trots att vi nog kände till att det fanns en vinter i antågande. Varje år. Jag […]

Läs mer

Peak car – är kollektivtrafiken redo?

Häromveckan fanns det en spännande artikel i svd om fenomenet Peak car. Även om trenden inte är statistiskt säkerställd så dyker fenomenet upp i så många former och så många namn att det är svårt att bortse ifrån. Peak car innbär i korthet att vi håller på att ändra vårt resmönster så radikalt, inte minst […]

Läs mer