IBM i Sverige
Innovationer i finansbranschen – gör de nytta?
08/12/2010 | Skriven av: Gästbloggare
Categorized: IBM i Sverige | Innovation | Smartare bank & finans
Share this post:
Det finns inflytelserika röster som hävdar att det nya som skapas i finansbranschen inte gör någon riktig nytta för samhället (t ex Barack Obamas rådgivare, Paul Volcker). Det verkar som om allt dåligt i världen är bankernas fel, och att alla produkter och tjänster endast syftar till att ge direktörerna bonus. I bästa fall kan bankomaterna anses vara en lyckad innovation… Är det så? Eller kan ett annat svar finnas under ytan?
För att finna svaret på dessa frågor gick vi ut och frågade aktörer i branschen: hur jobbar ni med innovation, och hur uppstår innovationer i finansbranschen? Resultatet av denna studie, som jag är författare till tillsammans med min kollega Christian Bieck, finns nu redovisade i en rapport från IBM Institute for Business Value – Solving the innovation puzzle: A framework for consistent innovation in banking and insurance”.
Resultaten i studien är både väntade och överraskande. Ett väntat resultat är att de flesta innovationer i branschen är små ihärdiga förbättringar bakom scenen, som ingen ser, men som ger stora mervärden över tid. Ett exempel är automatisering av processer. En annan väntad slutsats: teknik skapar oftast de stora förändringarna i branschen, medan företagets egna processer ofta ger innovationer inom den etablerade affärsmodellen. Några oväntade upptäckter: kunder ger inte impulser till stora förändringar. De tenderar att begära samma saker (fast bättre och billigare). Har företagen en övertro på att deras kunder ska ge idéerna till det nya och fantastiska? Lagar och regler skapar ofta stora innovationer, trots att de vid första anblicken ska vara förhindrande. Jobbar ni aktivt med att förstå vad de nya reglerna kan ge er för möjligheter?
Hur ska då företagen i branschen visa att man i framtiden kan skapa värdefulla innovationer? Vi föreslår fyra rollmodeller (arketyper) för detta arbete:
1) standardbyggare – de stora företagen kan proaktivt skapa och utveckla reglerna i branschen för att gynna alla aktörer
2) lösningsarkitekt – stora företag kan utnyttja teknikresurser och mängden av kundinformation för att skapa gränsöverskridande lösningar (produkter och tjänster)
3) kundadvokat – små företag har korta beslutsvägar från kunden, och kan agera snabbt för att ge kunden det bästa
4) teknikanvändare – skapa experiment med ny och billig teknik, som kan ge nya oväntade lösningar.
Skulle ni kunna tänka er att testa en av dessa rollmodeller? Vad krävs för att arbeta på detta sätt? Kan finansbranschen på detta sätt visa att det finns stor innovationskraft under ytan?
Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare
Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]
Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen
Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]
Vi på IBM i Sverige: säg hej till Isabella Holmberg
Säg hej till Isabella Holmberg, Storage partner på IBM i Kista! Efter att ha tagit examen vid Luleå Tekniska Universitet, och efter en ögon-öppnande studieresa med besök på flera tech-bolag i Asien, visste Isabella att hon ville arbeta på ett företag som ligger i framkant vad gäller teknisk innovation. Denna ledstjärna förde henne till IBM, […]