Molntjänster
Desktop i molnet – enkelt att bära med sig
09/11/2010 | Skriven av: Gästbloggare
Categorized: Molntjänster
Share this post:
”Det omöjliga – är vad någon inte kan göra tills någon gör det.” (Citat:Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams.)
I förra veckan köpte jag en iPAD, mina döttrar frågade mig mycket kritiskt vad jag egentligen har tänkt att använda den till, men de blev faktiskt väldigt positiva när jag berättade att jag tänkte köra min Desktop i den och inte bara använda den som rolig pryl.
Att kunna köra sin Desktop i en iPAD eller i en ”dum” PC är för mig en väldigt nyttig tjänst möjliggjord av molnet. Tjänsten innebär att jag inte längre har mina program, personliga utrymmen och inställningar i min PC utan allt finns och körs i ett datacenter någonstans i världen (i mitt fall i Tyskland) och nås via Internet, krypterat såklart. Underbart med ett virtualiserat datorskrivbord!
För mig som då och då är ganska tankspridd innebär den här tjänsten minskad stress. Jag behöver inte oroa mig längre över en PC sprängfylld av information som måste bäras omkring överallt, säkras med låskabel och vaktas med mitt liv som insats. Från och med idag ligger all min information i molnet endast nåbar via säker inloggning, går att stänga av bums om någonting som inte får hända, ändå händer.
Smartare arbetssätt – bland annat för läkare och konsulter
För många organisationer innebär det här en stor skillnad i möjligt arbetssätt. Tag till exempel ett sjukhus där läkare och annan vårdpersonal under ett arbetspass går emellan flera olika rum och lokaler där de behöver tillgång till information på ett snabbt, säkert och korrekt sätt via sin PC. De olika lokalerna kan utrustas med utrustning som alla kan dela på, identifiering och inloggning sker med hjälp av tex ett smart kort och individen når sin egen Desktop (PC) och kan utföra de arbetsmoment som krävs utan att behöva gå tillbaka till sitt tjänsterum eller bära omkring på en laptop.
Förutom snabb och säker tillgång till information finns det också en potentiell besparing, inte minst med tanke på att själva utrustningen (hårdvaran) inte längre utgör en flaskhals, jag menar den behöver inte uppgraderas i tid och otid för att kunna köra applikationer som kräver ökad kraft och minne. Plus att flera individer kan dela på utrustningen, den behöver inte längre vara personlig. Snabbare tillgång och hantering av information tror jag också bidrar i allra högsta grad till ökad patientsäkerhet vilket känns som en otroligt god sak.
Ett annat exempel på nytta med den här tjänsten är för organisationer som använder sig av många konsulter eller annan arbetskraft. När jag själv arbetade som konsult med olika kunder fick jag ofta en lånePC för att kunna utföra mitt jobb hos dem. Förutom den sedvanliga skräcken att råka skada eller tappa bort utrustningen, har jag ibland känt mig som en veritabel packåsna, jag fick gå från en bärbar portfölj till resväska med hjul på för att orka bära omkring på mina kunders utrustningar. Inte kul! Framförallt hur impopulär man blir i säkerhetskontrollen på flygplatserna och hur lätt det var att glömma en laptop eller två där. Med Desktop i molnet kan jag använda min iPAD även hos kunderna, de slipper hålla mig med hårdvara och de kan också styra min PC-åtkomst, känns bra vill jag lova!
Jag tror vi i en snar framtid kommer att se flera möjligheter baserat på det här, att kunna ta med sig sin Desktop var man än är utan att behöva bära omkring på tung och skrymmande hårdvara, det känns jättebra!
Och jag är inte ensam precis att se denna utveckling av möjligheter. Gartner rankar t.ex i sin senaste trendrapport Cloud Computing som en av de tio mest strategiska teknologierna under 2011.
Framtidens energisamhälle är redan här!
Dagens överflöd och acceleration av ny teknik möter klimatets panikbromsande kamp mot klockan. Det är i denna dystopiska korsning som vi hittar såväl förtvivlan, ignorans som domedagsprofetior. Men i denna korsning möter världens viktigaste problem också hopp, innovation och god energi. Det är inte motsatta poler eller från varsin kortsida, skrikandes på varandra, som vi […]
Samma lika, fast olika
Visst, en årskrönika för 2020 kommer att innehålla virus, men jag lovar att där finns kvantdatorer, etik, hårda bud och hårdvara också. Ett år som inget annat, men ändå… I min förra årskrönika klassade jag 2019 som ett år av vidareutveckling och mognad för blockchain, resan till molnet samt automatisering och AI. Under 2020 har […]
Härom dagen undrade en kollega på halvt allvar: Är cloud-plattformarna en ny sorts ransomware?
Jag har jobbat med IT sedan mitten av 80-talet, och hela tiden med att driva på förändring mot nya typer av lösningar och teknik. Fördelen med att ha varit med länge – och också en källa till frustration – är att man kan se mönster i anammandet av den nya tekniken. Ett positivt mönster är […]