IBM i Sverige

Organisera för innovation

Share this post:

ake_3

Vi är alla rörande överens om att innovation är viktigt, eller hur? I mina tidigare inlägg har jag skrivit om att det finns olika sorters innovation och att innovation kommer från olika källor. Men, man ska också organisera för innovation. Hur man gör det beror på vad man kan och vilken sorts innovation man vill skapa.

Här är några enkla steg:

  1. Börja med att tänka på vad företaget är bra på. Är det kundkontakter, administration, teknik eller något annat? Svaret på den frågan kan ge en indikation på var ni kommer att hitta era framtida innovationer. För att bedöma företagets framgångsområden kan det vara till hjälp att använda en analysmodell. Ett exempel är IBMs Component Business Model (2), som ger insikt i var man kan ha störst chans att hitta innovationer.
  2. Sen bör ni definiera vilken sorts innovation ni vill skapa. En liten förändring inom existerande ramar kräver en viss sorts kompetens och en stor genomgripande förändring i hela affärsmodellen kräver en annan (1). Med hjälp av svaret i punkt ett kan ni börja besvara denna fråga. Är ni bättre på teknik och lagar relativt kunder och interna processer kan ni satsa på mer radikala innovationer. Annars är min känsla, baserad på egen forskning inom finansbranschen, att ni kommer att arbeta med mer inkrementell innovation.
  3. Det måste finnas en struktur för att välja vilka innovationer som ni ska satsa på. Om detta saknas kommer slumpen att avgöra vad som utvecklas och inte. För att kunna välja vilka innovationer man ska satsa på krävs en struktur för innovationsinsamling (d.v.s. att alla tänkbara alternativ finns tillgängliga). Med detta som bas kan man sedan skapa en urvalsprocess för att välja de innovationer som passar bäst. Ett exempel på verktyg för detta är IBMs Rational Focal Point (3).
  4. Om ni anser att innovation är viktigt måste denna fråga få ett konsistent fokus och ni måste investera. För att klara det måste organisationen vara stabil och arbeta med både stöd och mätning. “Det som mäts blir gjort” säger en gammal kliché. Även om mycket som inte mäts blir gjort är det enligt min erfarenhet sällan det finns ett sammansatt mätsystem på plats för innovation. Detta kommer jag att skriva mer om vid ett senare tillfälle.

Sammanfattningsvis: Innovation är egentligen inte så svårt att uppnå om man förstår att det finns olika perspektiv på både mål och medel för att uppnå den.

Länkar:

(1)    The ambidextrous organisation – Tushman et al

(2)    Component business modeling – IBV white paper https://www-935.ibm.com/services/us/imc/pdf/g510-6163-component-business-models.pdf

(3)    Rational Focal Point http://www-01.ibm.com/software/awdtools/focalpoint/

More stories

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: säg hej till Isabella Holmberg

Säg hej till Isabella Holmberg, Storage partner på IBM i Kista! Efter att ha tagit examen vid Luleå  Tekniska Universitet, och efter en ögon-öppnande studieresa med besök på flera tech-bolag i Asien, visste Isabella att hon ville arbeta på ett företag som ligger i framkant vad gäller teknisk innovation. Denna ledstjärna förde henne till IBM, […]

Läs mer