IBM i Sverige

Sverige har fått en IT Minister!!!

Share this post:

I vår debattartikel ”En CIO för Sverige” förra veckan skrev vi om att ta chansen i regeringsbildningen och göra Sverige världsledande på effektiv statlig förvaltning i medborgarnas tjänst.

Ibland görs liknelsen vid Sverige som ett företag. Då skulle statsministern kunna vara VD och finansministern CFO. Fram till idag har vi inte haft någon CIO, länken mellan verksamhet och IT. En roll som är självklar i vilken annan koncern som helst.

Idag fick vi en IT-minister som kan leda och bidra till att öka tempot i utvecklingen mot en förvaltning i medborgarnas tjänst.

Det är första gången jag i en regeringsförklaring hör ”använda modern teknik i sitt arbete”, vilket är mycket positivt. Det visar på att regeringen ser den enormt outnyttjade potential som finns i mötet mellan informationsteknik och förvaltningspolitik, där polisens arbete blev dagens konkreta exempel.

Vi får inte glömma att Alliansregeringen i och för sig tog initiativet till E-delegationen under föregående mandatperiod. Ett steg helt i rätt riktning.

E-delegationens arbete syftar till att göra det så enkelt som möjligt för medborgare och företag att utöva rättigheter, fullgöra skyldigheter och ta del av förvaltningens service. E-delegationen ska också samordna den statliga förvaltningens IT-standardiseringsarbete.

En annan positiv aspekt är också att det i direktiven till E-delegationen slås fast att man i sitt arbete ska ”sträva efter att offentlig förvaltning, i så stor utsträckning som möjligt, bygga sina lösningar på öppna standarder, använda sig av programvara som bygger på öppen källkod samt sträva efter lösningar som stegvis frigör förvaltningen från beroendet av enskilda plattformar och lösningar.”

Jag tycker att regeringen nu under den kommande mandatperiod bör gå från ord till handling och sätta tydliga måldatum för myndigheterna. Regeringen bör även ge expertmyndigheter som Ekonomistyrningsverket och Riksrevisionsverket i uppdrag att följa effekterna på statsfinanserna och huruvida de vidtagna åtgärderna faktiskt leder till ökad service.

Det ligger väl inom ramen för ”En ansvarsfull finanspolitik”att myndigheterna inför e-tjänster för att kunna upprätthålla servicenivån i detta förändrade landskap?

Det finns inget bättre tillfälle att ta kommando över utvecklingen än i början av en mandatperiod. Vi på IBM välkomnar utnämningen av Anna-Karin Hatt (C) –någon som  faktiskt kan plocka upp ledartröjan och tar ansvar för leda den tekniska utvecklingen av IS/IT för medborgarna.

/Lars Wiigh, EU & Business development expert

More stories

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: säg hej till Isabella Holmberg

Säg hej till Isabella Holmberg, Storage partner på IBM i Kista! Efter att ha tagit examen vid Luleå  Tekniska Universitet, och efter en ögon-öppnande studieresa med besök på flera tech-bolag i Asien, visste Isabella att hon ville arbeta på ett företag som ligger i framkant vad gäller teknisk innovation. Denna ledstjärna förde henne till IBM, […]

Läs mer