IBM i Sverige
Den nationella ITS konferensen 2010
04/10/2010 | Skriven av: Gästbloggare
Categorized: IBM i Sverige | Smartare städer | Smartare transport
Share this post:
Årets nationella ITS-konferens (Intelligent Transport Systems & Services), som arrangerades den 29-30 september i Stockholm av ITS Sweden, har precis avslutats och jag tar med mig en förhoppning om att vi är på väg i rätt riktning. Som leverantör är man ofta frustrerad över att utvecklingen går långsamt framåt, inte minst inom transportsektorn. Tekniken och möjligheterna finns här, men var är kunderna?
Det passande temat för årets ITS-konferens var ”Time for deployment – What are we waiting for?”. Efter 2009 års ITS World Congress, som Sverige var värdnation för, fick Trafikverket i uppdrag av regeringen att ta fram en nationell trafikslagsövergripande ITS strategi och handlingsplan för att öka användningen av ITS-lösningar i transportsektorn. Även inom EU tycker man att införandet av ITS går för långsamt och har tagit fram en ”ITS Action Plan” för medlemsländerna.
Ledord som jag uppfattade under årets konferens var: attraktiv, hållbar, grön, effektiv, information, innovativ, smart, samverkan, säkerhet och urbanisering. Ord, som särskilt i våra storstadsregioner, snabbt måste omsättas till handling för att skapa ett attraktivt och effektivt transportsystem för människor och gods.
Ma-Lou Wihlborg från Trafikkontoret i Göteborg höll en inspirerande föreläsning med titeln ”Vi gör det nu!” som handlade om utvecklingen i Göteborg och de satsningar som bland annat görs på trängselskatt, kollektivtrafiken och attraktiva resetjänster.
Även Maria Nichani från Trafikverket talade om behovet att agera nu i sin presentation ”Hur skulle ITS kunna avhjälpa kaoset i vintras”. Presentationen som handlade om att tillhandahålla information till resenärer vid störningar i trafiken, genom att bland annat etablera samverkan mellan involverade parter för att kunna presentera en gemensam lägesbild, fick en aktuell innebörd den andra dagen under konferensen då flera tunnelbanelinjer i Stockholm stod stilla mitt i morgonrusningen på grund av strömavbrott.
En annan föreläsare som fångade mitt intresse var Katarina Elevant från KTH som i forskningsprojektet ShareWeather använt sig av sociala medier för att tillhandahålla väderinformation som bygger på användarnas egna väderrapporter. En idé som mycket väl skulle kunna utvecklas vidare för trafikinformation.
Innovationer i transportsystemet var ett annat ämne på agendan där man bland annat diskuterade behovet av att öka utbytet mellan myndigheter, företag och universitet. En man i publiken satte ord på mina tankar när han frågade panelen hur man innoverar i de projekt som är planerade och pågår idag, och nämnde trängselskatt i Göteborg som ett exempel. Ofta talar man om innovation som något som ska ske i framtiden och glömmer bort att ta tillvara på de möjligheter som finns att innovera redan idag.
Det som inspirerade mig mest under årets konferens var att höra att det finns personer som jobbar hårt för att driva sina organisationer framåt, som inte har tålamod att sitta ned och vänta på att saker ska hända.
Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare
Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]
Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen
Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]
Vi på IBM i Sverige: säg hej till Isabella Holmberg
Säg hej till Isabella Holmberg, Storage partner på IBM i Kista! Efter att ha tagit examen vid Luleå Tekniska Universitet, och efter en ögon-öppnande studieresa med besök på flera tech-bolag i Asien, visste Isabella att hon ville arbeta på ett företag som ligger i framkant vad gäller teknisk innovation. Denna ledstjärna förde henne till IBM, […]