IBM i Sverige

Solvency 2 – hot eller möjlighet för svenska försäkringsbolag

Share this post:

En solig dag i Stockholm i september träffades ett antal försäkringsbolag, samarbetspartners och IBM för att diskutera vad Solvency 2i (S2) innebär. Intresset var stort och det är tydligt att branschen är i ett läge där det är viktigt att förstå vad reglerna konkret innebär. Jag ska berätta lite vad som diskuterades på mötet och reflektera över det.

S2 består av tre pelare: riskhantering, riskmätning och rapportering. Anledningen till att man genomför detta projekt är att öka kundernas förtroende för försäkringsbolagen.

Projektet är komplext och det är viktigt att sätta rätt ambitionsnivå. Vi gjorde en handuppräckning kring hur många som hade en beslutad ambitionsnivå. Ingen räckte upp handen! En deltagare sa: ”Vi har inte en gemensam syn på vad som är målet. Det jobbar vi med nu, och det är svårt.”

I alla projekt är sponsorskap viktigt. För S2 är det helt nödvändigt. En talare sa: ”utan ledningens stöd är det bättre att gå hem och dricka ett glas gott vin”. Det behövs inte bara ord, det behövs resurser. En annan delgav oss följande: ”Vi får inte loss folk till projektet! Hur ska vi kunna leverera då?”

Jag hävdar att förändring av regler innebär möjligheter för innovation. Det kan dock vara knepigt att förstå hur dessa möjligheter ska tillvaratas. Jag tycker att det är viktigt att fundera på möjligheter och inte bara följa reglerna (”compliance” på engelska).

En diskussion visade att arbetet bedrivs i silos: affär och IT, risk, finans och aktuarie, m.fl. Alla har olika språk. Ett ”business glossary” är en brobyggare för att dessa dialekter ska förstå varandra. En deltagare bekräftade just detta: ”Det är svårt att få projektdeltagarna från affärsverksamheten att känna igen sig. Hur kan vi uppnå det?

En observation är att många S2-projekt hos försäkringsbolagen jobbar med rapporter. Om inte grundkvaliteten på datan är god nog blir resultatet som att ”visa upp ett ansikte man inte har”. Min erfarenhet är att stora delar av datamängden i verkligheten är smutsig och att det är dyrt att ”tvätta data. Datatvätt står ofta för 70-80% av kostnaden i ett projekt. IBMs syn är att det tråkiga är det viktiga.

Jag har beskrivit flera utmaningar i samband med S2. Den goda nyheten är att IBM har en lösning som kan hjälpa till. Den består av rapporteringsstöd, en verksamhetsmodell, ett ”lexikon”, ett verktyg för datahantering samt hjälp att integrera till kringliggande system

Vi kan visa hur man löser Solvency II vid ett besök på vårt lösningscenter i LaGaude utanför Nice i Frankrike.

Jag tror att det finns stora möjligheter för de svenska försäkringsbolagen i och med S2. Dock får vi inte underskatta det ”hot” som projektet innebär för redan ansträngda organisationer.

iSolvency 2 är ett nytt regelverk för de Europeiska försäkringsbolagen. Det ska vara implementerat senast 2012.

More stories

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: säg hej till Isabella Holmberg

Säg hej till Isabella Holmberg, Storage partner på IBM i Kista! Efter att ha tagit examen vid Luleå  Tekniska Universitet, och efter en ögon-öppnande studieresa med besök på flera tech-bolag i Asien, visste Isabella att hon ville arbeta på ett företag som ligger i framkant vad gäller teknisk innovation. Denna ledstjärna förde henne till IBM, […]

Läs mer