IBM i Sverige

Sverige – världens mest digitala land

Share this post:

Nu är det bevisat – igen! Tidigare i somras publicerade The Economist Intelligence Unit sin analys och ranking av länders digitala utveckling, ”Digital Economy Ranking” (tidigare e-readiness ranking). I rankingen, som publicerats årligen sedan år 2000, placerar sig Sverige på en förstaplats och petar därmed ner förra årets etta, Danmark. De nordiska länderna har generellt sett den högsta IT-mognaden då fyra av sex topplaceringar innehas av nordiska länder.

20 av de 70 rankade ländernas placering

Ranking

Land

2010

2009

1

2

Sverige

2

1

Danmark

3

5

USA

4

10

Finland

5

3

Nederländerna

6

4

Norge

7

8

Hong Kong

8

7

Singapore

9

6

Australien

10

11

Nya Zeeland

11

9

Kanada

12

16

Taiwan

13

19

Sydkorea

14

13

Storbritannien

15

14

Österrike

16

22

Japan

17

18

Irland

18

17

Tyskland

19

12

Schweiz

20

15

Frankrike

Hela listan hittar du här.

Rent generellt går den digitala utvecklingen vidare. Asien är på stark digital frammarsch, visar rankingen. Taiwan, Sydkorea och Japan har alla avancerat placeringsmässigt. Anledningen till detta är främst kvaliteten i dessa länders bredbands- och mobilnät.

En annan intressant aspekt som rankingen visar på är att priset på bredbandstjänster sjunkit över hela världen. I 49 av de 70 undersökta länderna är månadsavgiften för en bredbandstjänst mindre än 2 procent av den månatliga medianinkomsten 2009. Förra året var det bara 42 länder som hade den prisnivån och i 2008 års ranking endast 33.

I rankingen undersöks världens 70 största ekonomier och deras förmåga att ta till sig och använda informations- och kommunikationsteknik, samt dra ekonomiska och sociala fördelar av IT. Digital Economy Ranking ger ett värde på kvaliteten hos ett lands IT-infrastruktur och förmågan hos invånare, konsumenter, företag och offentlig sektor att utnyttja IT.

Analysmodellen för Digital Economy Ranking har utvecklats av Economy Intelligence Unit tillsammans med IBMs Institute for Business Value.

More stories

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: säg hej till Isabella Holmberg

Säg hej till Isabella Holmberg, Storage partner på IBM i Kista! Efter att ha tagit examen vid Luleå  Tekniska Universitet, och efter en ögon-öppnande studieresa med besök på flera tech-bolag i Asien, visste Isabella att hon ville arbeta på ett företag som ligger i framkant vad gäller teknisk innovation. Denna ledstjärna förde henne till IBM, […]

Läs mer