Smartare bank & finans
Är reglering av finansmarknaden ett hot?
02/07/2010 | Skriven av: Gästbloggare
Categorized: Smartare bank & finans
Share this post:
Nyligen hemkommen från SIFMA Financial Services Technology Expo 2010. Den årliga konferensen, med fokus på innovativ teknologi för utveckling av den finansiella sektorn, drog i år nästan 9000 deltagare och över 200 leverantörer som alla trängdes på två våningar på Hilton New York.
Första dagen rivstartade med Steve Mills, ansvarig för IBMs mjukvaruverksamhet som beskrev en gemsam studie som IBM och SIFMA gjort för att undersöka framtidsförväntningarna hos SIFMA-deltagarna. Studien visade att deltagarna på årets konferens huvudsakligen är positiva till framtiden men att det stora hindret som fortfarande sågs var nya regelverk som ständigt introduceras och gör framtiden oviss. Läs gärna undersökningen. Steve introducerade även IBMs nya ramverk för samarbetspartners inom finansiella marknader.
Efter Steve följde Dr. Howard Rubin, Professor Emeritus of Computer Science på University of New York, med budskapet “IT does matter” – IT är både strategiskt och meningsfullt om det hanteras rätt. Inom finanssektorn MÅSTE det hanteras rätt, eftersom IT är en så pass vital del – i snitt 10-15% av utgifterna går till IT. IT-utgifterna på global nivå uppgick 2009 till 4.2 trillioner dollar och skulle, om det var ett eget land, räknas som den 4:e största ekonomin globalt.
Den tredje talaren under SIFMAs första dag var Larry Kudlow, värd på ekonomikanalen CNBC och tidigare ledamot i USA budgetutskott. Larry oroade sig för att för att återhämtningen av världsekonomin efter finanskrisen går för långsamt. Orsaken till att återhämtningen är långsam anser Larry beror på hur politiker hanterar svallvågorna av krisen: skattelättnader och skatterabatter ökar inte den privata konsumtionen. Än värre, tricksande med skatten genom lättnader och rabatter skapar ett dåligt klimat för entrepenörer, som är den verkliga kraften bakom ekonomisk tillväxt!
Första dagen på SIFMA gav mig två tydliga budskap: att finansiella institut är teknikintensiva livsformer och regulatorer, samt att reglering inom bank- och finanssektorn inte ses med positiva ögon.
Vad tycker du? Är reglering av finansmarknaden ett hot? Kommentera gärna!
För mer tankar kring reglering och innovation inom finanssektorn titta här.
Finn balanspunkten mellan bedrägeri och kundnöjdhet
I takt med den ökande digitaliseringen av samhället i stort samt de svenska bankernas produkter och tjänster i synnerhet ser vi att kriminella organisationers intresse för nätbrott är på stark frammarsch. Enligt 2013 års Norton Report utsätts 12 personer varje sekund för någon form av nätbedrägeri. Vidare visar andra internationella studier att drygt 70 % […]
Finansinspektionens direktiv är ingen hämsko för Cloud – Titta vi flyger!!
Om du har flugit någon gång känner du säkert igen den där speciella känslan som infinner sig när planet korsar molnen. Uttrycket ”ovan molnen är himlen alltid blå” visar sig ju vara helt sant. Även om det regnar eller snöar på din avreseort eller din destination kommer du att korsa molnen som om ingenting hade […]
I finansbranschen är företagen 0,2 % kundorienterade
I mitt tidigare inlägg förespråkade jag en konkret (och radikal) förändring i synsättet på kundfokus i finansbranschen. Sen började jag plötsligt tveka: ”Har jag fel? Är det trots allt så att man fokuserar på kunderna och inte på produkterna”. Så kom resultatet från Svenskt Kvalitetsindex om hur (miss)nöjda kunderna är med sina banker och jag fick […]