IBM i Sverige

Innovation – Vad är det?

Share this post:

Vad är innovation? Vi pratar mycket om det och det skrivs om det i tidningar och på webben. Men, vet vi egentligen vad “innovation” betyder? Vad kan vi räkna med ska hända när vi “ska vara innovativa”, som det ofta påstås i affärsstrategier och i reklammaterial?

innovationJag anser, och andra med mig, att innovation kan vara många olika saker: alltifrån den minsta förändring av hur man beter sig eller arbetar till en revolutionerande omvandling av en bransch eller ett företag. I sin enklaste definition tycker jag bäst om följande: “An innovation is an idea, practice or object that is perceived new by an individual or other unit of adoption” [1]. Vad betyder det? Jo, att innovation inte behöver vara en sak. Det kan också vara hur man gör något.

Dessutom behöver innovation inte vara nytt. Det räcker med att det är nytt för den som använder det. Det behöver heller inte finnas någon kategorisering av vad innovationen ska göra, till exempel skapa affärsvärde eller nytta för samhället. Givetvis ska innovationer bidra med något positivt, annars kommer den inte att accepteras! MEN, hur den gör nytta är ofta upp till vilket perspektiv du har. Vad som är en bra innovation för dig kanske är dåligt för mig. Hur tydliga är ni med vad innovation betyder för er? Och vilka effekter (bra och dåliga) den får?

Om vi tar ett steg till, vilka olika sorters innovation finns det? Här kommer några exempel på hur man kan kategorisera innovation.

1)    Radikal eller inkrementell – Detta innebär att man antingen gör samma sak med samma byggstenar (till exempel en ny sorts bankkonto), eller så gör man helt nya saker med nya byggstenar (ett av få exempel i finansbranschen är internetbanken i början på 1990-talet). Det finns också blandformer [2]. Vilken sorts innovation bedriver ni?

2)    Ihållande eller omstörtande [3] – skiljer mellan hur etablerad och ny teknik används av kunderna och vad som händer när en tidigare “oanvändbar” plattform helt plötsligt (ibland efter en lång tids utveckling) slår ut en etablerad. Ett känt exempel på detta är när de japanska bil- och motorcykeltillverkarna gjorde entré på den amerikanska marknaden (med mindre, billigare och ”sämre” fordon). Vi vet alla hur det gick… de tog en stor del av marknaden till slut. Hur öppna är ni för ny teknik som nu verkar “underlägsen” för era existerande kunder och marknader?

3)    Innovation av operativ verksamhet eller affärsmodell – Operativa innovationer sker ofta hela tiden i många verksamheter. Exempel på sådana är att automatisera en kreditprocess i en bank. Det är samma process, men den är billigare (och förhoppningsvis bättre). Affärsmodellen kan förändras på tre sätt: branschstrukturen, företaget eller intjäningsmodellen. Ett exempel kan vara att försäkringar säljs inbäddade i bilen vid köp (alltså behövs inte en separat försäkring). Denna distinktion har IBM gjort [4]. Hur funderar ni på vilka nya affärsmodeller som kan påverka ert företag?

Alla dessa olika sorters innovationer behöver styras och ledas på olika sätt. Det kommer jag att återkomma till senare. För er som är intresserad av innovation vill jag tipsa om denna artikel: The ambidextrous organisation av Tushman och O´Reilly, Harvard Business Review, 2004.

__________________________________________________________
1 Formuleringen är hämtad från Diffusion of innovations, av Everett Rogers
2 Exempel på blandformer har beskrivits i en artikel från 1990 av Henderson & Clarks
3 Detta koncept har spridits av Clayton Christensen bl. a i boken The innovators dilemma
4 Paths to success – Three ways to innovate your business model och The lean Six Sigma way – Driving operational innovation, båda från IBMs Institute for Business Value

More stories

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: säg hej till Isabella Holmberg

Säg hej till Isabella Holmberg, Storage partner på IBM i Kista! Efter att ha tagit examen vid Luleå  Tekniska Universitet, och efter en ögon-öppnande studieresa med besök på flera tech-bolag i Asien, visste Isabella att hon ville arbeta på ett företag som ligger i framkant vad gäller teknisk innovation. Denna ledstjärna förde henne till IBM, […]

Läs mer