IBM i Sverige

IBMs globala VD-studie: Kreativitet den viktigaste framgångsfaktorn

Share this post:

Nya statliga regleringar, förändringar i de finansiella maktcentrarna, ökande volymer data och snabbt föränderliga kundkrav bidrar till att företagsklimatet över hela världen blir allt mer komplext. Åtta av tio VD:ar förväntar sig att miljön de verkar i kommer att bli allt mer komplex, men bara 49 procent tror att deras organisationer är redo att ta itu med detta på ett framgångsrikt sätt. Det framkommer när IBM nu publicerar sin studie IBM Global CEO Study, som baseras på intervjuer med över 1500 vd:ar, CEO:er och motsvarande chefer inom offentlig sektor, från 60 länder och 33 branscher över hela världen.

ceo_study_004Att så hög andel chefer inte är rustade för framtidens utmaningar är det största problem som företagsledningar stått inför under de åtta år som IBM genomfört undersökningen. Det som ska bidra till att hantera den ökande komplexiteten är kreativitet, uppger cheferna. Kreativitet som ledaregenskap samt att ingjuta den i organisationen, ser de som avgörande för vidare framgång.

Studien visar också att cheferna i Asien, Japan, Europa och Nordamerika har olika strategiska bryderier och prioriteringar. IBM har genomfört CEO Study fyra gånger under åtta år och det är första gången som denna typ av regionala skillnader framkommit.

I Kina prioriterar cheferna att skapa ett ledarskap som kan tänka globalt. 61 procent anser att det är den främsta ledarskapsegenskapen. Detta är särskilt viktigt för att kinesiska verksamheter ska kunna nå ut globalt, vilket de eftertraktar. I Nordamerika, där flera privata företag gick över i statligt ägande under den finansiella krisen, uppger totalt 87 procent av cheferna en större statlig inblandning och reglering som ett hot de närmaste fem åren.

I Japan förväntar sig 74 procent av cheferna att de finansiella maktcentrarna kommer att flytta från mogna marknader till mer snabbutvecklande, samt att detta kommer att ha stor inverkan på deras organisationer. Som kontrast är motsvarande del för Europa bara 43 procent.

I dagens nummer av Dagens Industri kan du läsa en intervju med IBMs strategichef som berättar mer om undersökningen. Dagens PS har också publicerat en summering av DI:s artikel.

More stories

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: säg hej till Isabella Holmberg

Säg hej till Isabella Holmberg, Storage partner på IBM i Kista! Efter att ha tagit examen vid Luleå  Tekniska Universitet, och efter en ögon-öppnande studieresa med besök på flera tech-bolag i Asien, visste Isabella att hon ville arbeta på ett företag som ligger i framkant vad gäller teknisk innovation. Denna ledstjärna förde henne till IBM, […]

Läs mer