Smartare transport

Sam Palmisano talar på Intelligent Transportation Society

Share this post:

De senaste två århundraden har transporter bidragit till att skapa den moderna världen. Men, nu är det dags att återuppfinna transporterna för att tillgodose 2000-talets behov. Det anslaget hade IBMs CEO Sam Palmisano när han nyligen talade på Intelligent Transportation Society of Americas årliga konferens i Houston, Texas.

Sam Palmisano hävdade då att det finns fyra kriterier som krävs för att ett system, i synnerhet inom transportsektorn, ska fungera:

  1. Systemet ska ha ett tydligt syfte och mål
  2. Dess beståndsdelar måste vara ihopkopplade
  3. Kännedom om systemets status och kritiska komponenter är viktig
  4. Systemet måste kunna anpassa sig efter förändrade förutsättningar, helst i realtid

Sammanfattningsvis betyder detta att smartare transporter kommer av avancerad trafikhantering för både luft, land och vatten. All data måste utgå från resenären, kopplas ihop med andra informationssystem och kommunicera sin status i realtid.

Men, hur får vi transportsystemen att bli som vi vill ha dem? Sam Palmisano säger: ”Efter att vi arbetat med flera olika klienter under de senaste 18 månaderna så har vi kunnat fastställa att nyckeln till smartare system inte ligger i något chip eller i en sensor, utan i själva datan. Vad vi tidigare bara kunde gissa oss till, kan vi idag veta. Det vi tidigare bara kunnat beräkna, kan vi nu bekräfta. Det är det som gör en smartare planet.”

IBM arbetar redan med flera olika projekt världen över för att skapa smartare transportsystem. Bland annat har IBM hjälpt SNCF, Frankrikes statliga järnvägar, att implementera sensorer som kan hjälpa tågen att förutse olyckor och minska förseningar, samtidigt som underhållskostnader sänkts med ungefär 30 procent.

Sam Palmisanos framtidsvision är att vi ska kunna förutse något som tidigare var helt oförutsägbart, till exempel askmolnet från Island. Tekniken fortsätter bara att bli mer och mer avancerad. Såhär sammanfattar han det: ”Fråga er detta: I efterhand, när behovet av förändring är borta, när saker återigen har blivit ”normala”, önskar vi inte alltid att vi hade vågat mer? Att vi varit ambitiösare? Gått fortare och längre fram? Är det någon som önskar att de hade gjort mindre? Jag hoppas att ni delar min entusiasm för möjligheterna som står framför oss, och att ni är villiga att följa med på den här spännande resan.”

Läs gärna hela talet med Sam Palmisano

More stories

Mer politik, nej tack!

Såhär i eftervalstider är väl var och en lite lagom avmätt inför mer politiska budskap och tankar, tänk er då att ständigt ha varit under ett politisk hällregn under 30 år, där järnvägen befunnit sig. Järnvägen lider av att vara ett teknisk system som skapar oerhört stor samhällsnytta, en samhällsnytta som attraherar politiker och beslutsfattare […]

Läs mer

Smartare bussar och andra insikter för bättre planering

Varje år, sent på hösten eller tidigt på vintern vet vi att det händer. Det blir trafikkaos. Varje år höjs röster som med ett alldeles självklart tonläge raljerar över fenomenet att vi blir tagna på sängen i år igen trots att vi nog kände till att det fanns en vinter i antågande. Varje år. Jag […]

Läs mer

Peak car – är kollektivtrafiken redo?

Häromveckan fanns det en spännande artikel i svd om fenomenet Peak car. Även om trenden inte är statistiskt säkerställd så dyker fenomenet upp i så många former och så många namn att det är svårt att bortse ifrån. Peak car innbär i korthet att vi håller på att ändra vårt resmönster så radikalt, inte minst […]

Läs mer