Innovation

IBM-innovation för både ljus- och ljudproblem

Share this post:

Många människor förknippar fortfarande IBM med hårdvara och datorer. Men, IBM är mycket mer än det. Vi har tidigare skrivit om att IBM vunnit världens patentliga i 17 år i rad och patenten sträcker sig över en rad olika innovationsområden.

Till exempel satt en av våra forskare i IBM:s matsal och tittade på när glödlampor byttes ut. Han såg att vissa glödlampor inte byttes ut eftersom de satt otillgängligt till, eller skymda bakom lampskärmar. – Det här måste gå att göra bättre, tänkte han. Sagt och gjort.

Tillsammans med en grupp IBM-forskare utvecklade de en metod som kan fjärravläsa ljuskällors kvalitet, typ, modell och om det är några problem med ljuskällan. Uppfinningen kan vara till stor hjälp där det finns stora mängder ljuskällor, i ett helt företag eller i en stad, och där det är svårt att byta ut dem. Dessutom kan lösningen ge tips om effektiva och energibesparande belysningsalternativ.

Ett annat exempel på en IBM-innovation är en grupp forskare som var flitiga användare av telefonkonferenser, men som tyckte att det uppstod onödiga och tidsödande språkproblem. De utvecklade en metod som kombinerar röstigenkännings-, översättnings- och transkriptionstjänster. Det innebär att personer som talar olika språk kan ha en telefonkonferens, tala sitt eget språk, men ändå förstå vad alla andra säger.

Metoden kan också få stor användning i centraliserade så kallade ”call centers”. När en person kontaktar centret avgörs automatiskt vilket språk personen talar och han/hon kan kopplas till en kundtjänstperson som pratar samma språk.

Uppfinningen kan få stor användning långt utanför telefoniområdet. I länder med flera officiella språk skulle man kunna tänka sig att översätta offentliga tal och presentationer automatiskt för att så många medborgare som möjligt ska ha möjlighet att ta del av dem.

More stories

Design Thinking är en process för att ta sig framåt

Ideér kommer inte från ingenstans. Design Thinking är en process för att ta sig framåt, oavsett om man har  – eller inte har  – idéer. Från inga idéer till många idéer, och från många idéer till den ”rätta” idén. ”Design Thinking” har fått mycket uppmärksamhet de senaste tio åren eller så, men det är inget […]

Läs mer

Det femte paradigmet

“Hittat tio tusen sätt som inte fungerar? Det håller inte idag, Thomas.”  Thomas Alva Edison tillskrivs ibland ett citat om att han inte misslyckats, bara provat tio tusen sätt som inte fungerar. Om han är korrekt citerad tycks osäkert, men en sak är säker: med miljoner, miljarder eller fler möjliga vägar att pröva går det […]

Läs mer

Samma lika, fast olika

Visst, en årskrönika för 2020 kommer att innehålla virus, men jag lovar att där finns kvantdatorer, etik, hårda bud och hårdvara också. Ett år som inget annat, men ändå… I min förra årskrönika klassade jag 2019 som ett år av vidareutveckling och mognad för blockchain, resan till molnet samt automatisering och AI. Under 2020 har […]

Läs mer