IBM i Sverige
En värld utan ineffektivitet – en framtidsvision
30/03/2010 | Skriven av: Gästbloggare
Categorized: IBM i Sverige
Share this post:
För några veckor sedan skrev jag här på bloggen om världens sammantagna ineffektivitet. Värdet av denna ineffektivitet har IBM uppskattat till 100 miljarder kronor. Den största källan till ineffektivitet är inte att det inte jobbas hårt på effektiviseringsåtgärder. Nej, anledningen är att de effektiviseringsåtgärder som görs bara täcker mindre enheter, som ett företag eller en myndighet och sällan en hel region, ett helt land eller en hel bransch. I den framtid där ineffektiviteten har minskas tas mycket större grepp. Jag ger ett exempel på hur detta kan se ut.
Klockan är fem på morgonen på en gård i närheten av ett stort vattendrag. Bonden börjar sin dag genom att ansluta sin mobila kommunikationsenhet. Han har fått ett viktigt meddelande. En bit uppför vattendraget ligger en fabrik som tillverkar elektroniska komponenter. De är nu redo att släppa bondens dagliga kvot av vatten.
Vattnet användes kvällen innan för att kyla maskinerna i fabriken och för att tvätta de nya kretskorten. Vattnet förvaras i en tank i väntan på jordbrukarens instruktioner. En vanlig dag skulle jordbrukaren släppa på vattnet för att bevattna grödorna. Men idag har också ett annat meddelande kommit från den nationella vädertjänsten, som upplyser om att det kommer regna hela dagen, stundvis kraftigt.
Eftersom bonden inte behöver sitt vatten idag kommer det istället att ledas till ett reningsverk. Lantbruket är den sista länken i kedjan av företag som bildat ett gemensamt vattenkonsortium. Längst uppströms tar företag vatten direkt från vattendraget och vidarebefordrar det sedan till nästa användare. Den som är längst nedströms skickar till sist vattnet till en reningsanläggning innan det går tillbaka till floden. Genom att återanvända vattnet har hela konsortiet minskat sin totala vattenförbrukning med 35 procent. Detta konsortium är ett av 10 längs den 26 mil långa floden.
Bonden får ett nytt meddelande. Denna gång från sin logistikpartner i staden. En leverans kommer att skickas om fyra dagar. Det är fyra containrar, men två av dessa är inte fulla. Om han kan skjuta upp sin planerade lastbilstransport två dagar, kan han istället skicka sina produkter med tågtransporten. Denna samordning minskar kostnaderna med 10 procent.
Det här är bara ett exempel på hur mer storskalig samordning ger stora besparingar i såväl kostnader som i utnyttjande av jordens resurser.
Vill du läsa mer om IBM:s rapport The world’s US$ 4 trillion challenge, går det bra att ladda ner den.
Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare
Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]
Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen
Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]
Vi på IBM i Sverige: säg hej till Isabella Holmberg
Säg hej till Isabella Holmberg, Storage partner på IBM i Kista! Efter att ha tagit examen vid Luleå Tekniska Universitet, och efter en ögon-öppnande studieresa med besök på flera tech-bolag i Asien, visste Isabella att hon ville arbeta på ett företag som ligger i framkant vad gäller teknisk innovation. Denna ledstjärna förde henne till IBM, […]