Smartare förvaltning
Slösa inte med skattebetalarnas pengar!
11/03/2010 | Skriven av: Gästbloggare
Categorized: Smartare förvaltning
Share this post:
Nyligen lämnade IBM sitt remissvar till e-delegationens betänkande. IBM delar i stora drag e-delegationens slutsatser. Det är vår uppfattning att staten bör gå i bräschen i arbetet med att förbättra servicen gentemot medborgarna och samtidigt hushålla med våra skattemedel genom att effektivisera förvaltningen.
I den fortsatta utveckling tycker vi på IBM att fokus måste ligga på tjänster som förenklar och underlättar det dagliga livet. På så sätt kommer också fler att använda sig av e-tjänster. En utmaning som e-delegationen är medveten om.
Exempel, barn i skola eller förskola: En anmälan av sjukfrånvaro görs via e-tjänst till skolan eller förskolan. Eventuell specialmat avbeställs från enhetens skolkök automatiskt. Då ansvarig lärare genomför närvarokontroll så är eleven redan markerad som frånvarande. Läraren signerar närvarolistan och då initieras registrering hos Försäkringskassan som föräldern sedan signerar för att få ut ersättning från Försäkringskassan.
Men det krävs också krafttag från politiskt håll. Politikerna måste se till att de rätta förutsättningarna för att avlägsna hinder, uppmuntra innovation och guida till hållbara lösningar, finns på plats. Fungerande, smarta, integrerade system kan på så sätt bli tillgångar snarare än skulder.
I allt större utsträckning används idag sömlösa system, så kallade molntjänster, där utgångspunkten är individens behov och efterfrågan och där samtliga myndigheter kan ingå. IBM konstaterar att e-delegationen inte berör frågan om att utveckla e-tjänsterna genom molnlösningar i betänkandet. Det är synd.
En fråga som politiker och offentliga tjänstemän ständigt bör ställa sig är vad som egentligen är kommunernas och myndigheternas kärnverksamhet? Idag är grundkostnaderna onödigt höga på många områden. Även om vi är positiva till grundtankarna i e-delegationens förslag är vi oroade för att myndigheter och statliga organ kommer att låsa fast sig vid gammalmodiga system. När departementet nu ska hantera e-delegationens förslag är det därför av yttersta vikt att de ser bortom den nuvarande myndighetsstrukturen och hittar lösningar som både uppfyller de krav som medborgare och företag ställer och samtidigt sparar skattekronor.
Du är delägare i en koncern som har över 400 IT-avdelningar!
”Ta först bort en chefsnivå från myndigheterna, tvinga fram samarbeten över myndighetsgränserna och skynda på landstingens regionindelning, för att sedan på lite längre sikt sätta några tänkare på att designa om den optimala förvaltningsmodellen.” Det är några av de åtgärder som Fredrik Rosengren på Skatteverket och Svante Borg på Försäkringskassan skulle vilja vidta om de […]
Vi behöver spela mer spel för att lösa samhällsproblem
Ungdomar i länder som USA och Sverige har spenderat ungefär 10 000 timmar i snitt (ja, i snitt) på att spela spel före de är 21 år (ja, du läste rätt – 21 år)! Totalt i världen rör det sig om 500 miljoner människor som spenderat i snitt 10 000 timmar i spelvärlden. För att […]
Smartare med data – inspiration för länder, städer och kommuner
Idag är det mycket diskussion kring integritetsfrågor och hur data hanteras, lagras och skyddas samt vem som får tillgång till vilken information. Det är otroligt viktiga frågor som måste hanteras med största respekt och allvar. Jag tycker dock att det kan vara på sin plats att lyfta fram ett positivt exempel på dataanvändning, som skulle […]