IBM i Sverige

Ekonomi och CFOer – i händelsernas centrum

Share this post:

För många företag slog finanskrisen ner som en bomb. Tillverkningskostnader, valutaförändringar, krediter och intäkter – mycket ställdes på ända och många i ledningen och runt om i verksamheterna fick mycket att tänka på. En roll som kanske hade det allra mest hett om öronen var nog ekonomiansvarig eller CFO. Det är troligt att ekonomichefen var en flitig gäst på styrelsemöten under krisens intensivaste månader. Troligtvis var det dock inte bara hektiskt utan mycket lärdom kunde dras av krisen och tiden därefter. För att borra oss ner lite mer i detta område har IBM genomfört intervjuer med 1900 CFOer och ekonomichefer från 81 länder och 35 olika branscher. Resultaten publicerar vi idag i 2010 Global CFO Study.

Totalt sett uppger över 60 procent av CFOerna och ekonomicheferna att de planerar stora förändringar de närmaste tre åren, för att kunna svara upp mot det ekonomiska klimatet.

IBM har genomfört CFO-studier tidigare. Redan i CFO-studien 2003 uppgav de tillfrågade finanscheferna att de ville flytta sitt fokus till att bidra mer med analys och beslutsstöd till verksamheten. Det är dock bara hälften av de svarande som uppger att deras finansorganisationer på ett effektivt sätt kan förse verksamheten med detta.

Det finns dock en grupp av CFOer, kallade ”Value Integrators”, som konsekvent utklassade de övriga CFOerna i alla finansiella mätetal. De ekonomifunktioner som kvalificeras som ”Value Integrators” har hittat ett överlägset sätt att navigera i ett osäkert ekonomiskt klimat. Det som särskiljer dem är att de fokuserar på process- och datastandard, informationsintegrering och att de aktivt arbetar med beslutsstöd. Detta ger dem bland annat en effektiv riskhantering och en bättre förståelse och styrning av verksamheten.

Om du vill veta mer om vad som särskiljer en ”Value Integrator” eller vad mer CFOer eller ekonomichefer från hela världen brottas med, kan du ladda ner studien här.

More stories

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: säg hej till Isabella Holmberg

Säg hej till Isabella Holmberg, Storage partner på IBM i Kista! Efter att ha tagit examen vid Luleå  Tekniska Universitet, och efter en ögon-öppnande studieresa med besök på flera tech-bolag i Asien, visste Isabella att hon ville arbeta på ett företag som ligger i framkant vad gäller teknisk innovation. Denna ledstjärna förde henne till IBM, […]

Läs mer