IBM i Sverige

Smart miljöteknologi ger oss snabb vatteninformation

Share this post:

Det har helt klart blivit ljusare och även om snön fortfarande ligger på backen känns sommaren ett steg närmare. Kanske har planeringen inför semestern dragit igång?

För de flesta innebär sommar mycket sol och bad. Kanske dyker det då upp funderingar som: Var ligger de bästa badplatserna? Var kan barnen bada utan att få i sig giftiga alger? Gör det något om hunden dricker vattnet?

Vattnets kvalitet skiftar och allmänheten behöver därför snabb och lättillgänglig vatteninformation. Nu finns teknik som gör det möjligt att enkelt ta reda på vattenförhållandena där du är.

I irländska vatten har vi på IBM, tillsammans med Environmental Protection Agency (EPA) Ireland och An Taisce tagit fram smartare lösningar för att kontrollera vattenkvaliteten. En stor mängd miljödata om exempelvis vattenkvalitet, tidvatten och väderprognoser samlas in och analyseras.  Informationen blir sedan lättillgänglig för alla på webbportalen Splash. Planer finns för en global expansion och Splash har redan haft tusentals besökare från nästan 40 olika länder.

Genom att erbjuda näst intill omedelbar information om vattenförhållandena kan både miljöorganisationer och medborgare ta smartare beslut om allt från hur förändringar i vattenkvaliteten bör hanteras till var kommande semester ska spenderas.

Systemet möjliggör också en effektivare rapportering från kommunala och statliga organ. Informationen från vattentester och jämförelser med standardvärden har tidigare inte varit tillgängliga förrän ett år efter att datainsamlingarna gjorts. Via webbportalen Splash är det möjligt att få tillgång till informationen direkt i kartbaserade format och i linje med kraven från the European 2006 Bathing Water Directive. Irland är därmed det första landet bland de 27 medlemsstaterna som implementerat den här smartare lösningen för vattenkvalitetsrapportering.

More stories

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: säg hej till Isabella Holmberg

Säg hej till Isabella Holmberg, Storage partner på IBM i Kista! Efter att ha tagit examen vid Luleå  Tekniska Universitet, och efter en ögon-öppnande studieresa med besök på flera tech-bolag i Asien, visste Isabella att hon ville arbeta på ett företag som ligger i framkant vad gäller teknisk innovation. Denna ledstjärna förde henne till IBM, […]

Läs mer