Innovation

Ett gott innovationsår

Share this post:

Efter en lång och, i alla fall i Stockholm, snöig jul- och nyårshelg är vi tillbaka till ett nytt år, och vi har redan inlett med ett inlägg kring bank och finans. Men innan jag lämnar förra året bakom mig vill jag gärna ge en tillbakablick på innovationsåret 2009. IFI Patent Intelligence publicerade i veckan listan över antalet registrerade amerikanska patent 2009. För vår del är det särskilt kul eftersom IBM toppar listan över världens mest uppfinningsrika företag för sjuttonde året i rad.

IBM har registrerat 4914 patent under förra året, vilket är ett väldigt starkt bidrag till det totala antalet registrerade patent i hela vår bransch. För IBM:s egen del är det också drygt 700 flera patent än vad vi registrerade förra året.

Lista på amerikanska registrerade patent under 2009

Ranking antal patent

Bland de patent som IBM registrerade förra året finns bland annat en teknik för att öka hastigheten i superdatorberäkningar. Att öka hastigheten i denna typ av beräkningar kan utnyttjas bland annat i arbetet med att kartlägga människans kompletta genuppsättning eller för att bättre och snabbare kunna förutse klimatförändringar. Ett annat patent är för en metod, som IBM tagit fram, för att i realtid kunna värdera en kunds finansiella transaktioner för att minska risken för bedrägeri, något som är viktigt för bank- och finansbranschen.

Under nästan 100 år har IBM lett och drivit utvecklingen framåt inom IT-området. IBM investerar årligen 6 miljarder USD på forskning och utveckling över hela världen och fem IBM-forskare har hittills fått nobelpris.

IBM är dock inte bara engagerad i innovation för egen del. Vårt mål är att uppmuntra innovation på samma sätt som offentliga investeringar i stora infrastrukturprojekt används för att hjälpa den globala ekonomin. Under 2009 publicerade IBM därför också nästan 4 000 tekniska uppfinningar utan att patentskydda dem. Dessa uppfinningar är fritt tillgängliga för andra, vilket är en viktig del i IBM:s ambition att allmänt bidra till ökad innovation och ekonomisk tillväxt. Ambitionen är att med ökad transparens kunna bidra till en förbättrad kvalitet av patent, som annars är ett hinder för uppfinnare, entreprenörer och företag av alla storlekar.

More stories

Design Thinking är en process för att ta sig framåt

Ideér kommer inte från ingenstans. Design Thinking är en process för att ta sig framåt, oavsett om man har  – eller inte har  – idéer. Från inga idéer till många idéer, och från många idéer till den ”rätta” idén. ”Design Thinking” har fått mycket uppmärksamhet de senaste tio åren eller så, men det är inget […]

Läs mer

Det femte paradigmet

“Hittat tio tusen sätt som inte fungerar? Det håller inte idag, Thomas.”  Thomas Alva Edison tillskrivs ibland ett citat om att han inte misslyckats, bara provat tio tusen sätt som inte fungerar. Om han är korrekt citerad tycks osäkert, men en sak är säker: med miljoner, miljarder eller fler möjliga vägar att pröva går det […]

Läs mer

Samma lika, fast olika

Visst, en årskrönika för 2020 kommer att innehålla virus, men jag lovar att där finns kvantdatorer, etik, hårda bud och hårdvara också. Ett år som inget annat, men ändå… I min förra årskrönika klassade jag 2019 som ett år av vidareutveckling och mognad för blockchain, resan till molnet samt automatisering och AI. Under 2020 har […]

Läs mer