IBM i Sverige

Snön ligger vit på taken. Inte bara tomten är vaken. Vi grubblar på saken.

Share this post:

Stan ligger vit och tomten står runt knuten. Med bara några timmar kvar till julafton och några dagar kvar på 2000-talets första decennium vill jag bjuda på en liten framtidsspaning från IBM. Vi har inhämtat information och trender från våra labb runt om i världen, och från denna information gjort en framtidsspaning som vi kallar ”5 in 5”. Det är fem trender för de kommande fem åren. I år handlar denna spaning om framtidens städer.

I runda slängar flyttar 60 miljoner människor till städer eller förorter runt om i världen varje år. Det är mer än en miljon varje vecka. Denna förflyttning gjorde att vi förra året passerade en magisk gräns när majoriteten av världens befolkning lever i städer. Detta kommer att göra att städers utveckling och utmaningar kommer att få stort fokus framöver.

De trender som IBM ser för städer är:

Byggnader kommer att reagera som levande organismer
För att bli mer effektiva kommer framtidens byggnader att fungera mer som en levande organism när det gäller, uppvärmning, vatten, avlopp och elektricitet. Sensorer inne i byggnaderna kommer att känna av och registrera temperatur, fuktighet och ljus bland annat, samt anpassa sig efter dessa förhållanden. Det kommer att spara både energi, resurser och koldioxidutsläpp.

Städer kommer att få bättre immunsystem
Med en högre befolkningsdensitet i städer blir vi allt mer sårbara för smittsamma sjukdomar. I städer kommer sjukvårdsmyndigheterna att skapa informationssystem som exakt kan följa hur sjukdomar sprids och när de drabbar olika områden – allt för att hindra och minimera riskspridningen.

Smartare system kommer att minska vatten- och energiförbrukning

En av fem människor i världen saknar idag tillgång till bra dricksvatten, samtidigt som vattenförbrukningen förväntas öka sex gånger under de närmaste 50 åren. Detta kommer att leda till att vattenhanteringen kommer att förändras. Flera olika system kommer att användas för att ta hand om spillvatten, rena vatten på plats, och minska vattentransporterna.

Städer kommer att få en större krisberedskap
Städer kommer att kunna minska och även förhindra kriminalitet och katastrofer bättre. IBM hjälper redan idag polis och andra myndigheter att analysera rätt information i rätt tid, så att brott och katastrofer bättre kan förhindras.

Fordon kommer att drivas på nya sätt
Beroendet av fossila bränslen kommer att minska. IBM utvecklar till exempel nya typer av batterier som kan göra att en bil kan köra fem gånger längre, upp till 80 mil, på en laddning. Smartare elnät i städerna kommer också göra det lättare att ladda framtida elbilar. Här är EDISON-projektet, där IBM deltar, ett bra exempel.

Titta gärna på filmen från YouTube.

Nu tar vi juluppehåll från bloggen och återkommer med nya inlägg nästa år. God jul och gott nytt år!

More stories

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: säg hej till Isabella Holmberg

Säg hej till Isabella Holmberg, Storage partner på IBM i Kista! Efter att ha tagit examen vid Luleå  Tekniska Universitet, och efter en ögon-öppnande studieresa med besök på flera tech-bolag i Asien, visste Isabella att hon ville arbeta på ett företag som ligger i framkant vad gäller teknisk innovation. Denna ledstjärna förde henne till IBM, […]

Läs mer