Smartare förvaltning
Digitala broar binder samman Europa
26/11/2009 | Skriven av: Gästbloggare
Categorized: Smartare förvaltning
Share this post:
I förra veckan sammanstrålade experter på e-förvaltning från hela Europa på Minsterkonferensen för e-förvaltning i Malmö. Jag och flera av mina kollegor var på plats, och jag vill gärna dela med mig av de trender jag tyckte mig se.
Vad allt fler verkar tycka är att stater och myndigheter på alla nivåer ska gå från att erbjuda medborgare och företag en tjänst, till att snarare erbjuda en infrastruktur där olika aktörer kan bygga och erbjuda tjänster. Det förutsätter dels att man använder sig av öppna standarder för att möjliggöra att olika system går att koppla ihop med varandra, men det kräver även ett annat förhållningssätt till information, att myndigheterna öppnar upp sig helt enkelt.
På konferensen stod det även klart att medborgaren måste sättas i centrum. Vi är alla medvetna om att information lagras om oss i många system och att myndigheter erbjuder oss ett stort antal tjänster. Några av de mest intressanta bidragen i årets e-governmnet awards var olika typer av lösningar där medborgaren på ett enkelt sätt kunde komma åt informationen om sig själv, samt utföra och beställa olika tjänster.
Men e-förvaltning förutsätter också engagemang från medborgarna. För att lyckas få till stånd detta måste barriärerna sänkas och fler uppmuntras att delta på olika sätt. Här handlar det inte bara om verktyg och infrastruktur, utan om kultur, förväntningar och inte minst om lagstiftning och semantik. IBM har vid flera tillfällen anordnat JAMs (kan liknas vid en jättechatt). Varför inte samla alla Européer på nätet i en engerande JAM?
En trend som var omöjlig att missa på konferensen var att sociala medier blivit en del av upplägget. Konferensens värd, kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell, uppmanade konferensdeltagarna att dela med sig av det som hände på konferensen via olika social medier som Twitter, bloggar och bilddelningssiter. Är du själv nyfiken? Sök på taggen #egov2009.
Mats Odell uppmuntrade även oss som var där att bygga digitala broar mellan länder, medborgare och politiska institutioner. Han såg staden Malmö, och den utveckling från industristad till blomstrade innovationscenter som bron över Öresund inneburit, som ett exempel på vad en bro kan åstadkomma. Jag ser fram emot nya framgångsrika digitala broar, och jag hoppas att IBM får förtroendet att vara med och bygga dem.
Vilka digitala broar ser du fram emot?
Du är delägare i en koncern som har över 400 IT-avdelningar!
”Ta först bort en chefsnivå från myndigheterna, tvinga fram samarbeten över myndighetsgränserna och skynda på landstingens regionindelning, för att sedan på lite längre sikt sätta några tänkare på att designa om den optimala förvaltningsmodellen.” Det är några av de åtgärder som Fredrik Rosengren på Skatteverket och Svante Borg på Försäkringskassan skulle vilja vidta om de […]
Vi behöver spela mer spel för att lösa samhällsproblem
Ungdomar i länder som USA och Sverige har spenderat ungefär 10 000 timmar i snitt (ja, i snitt) på att spela spel före de är 21 år (ja, du läste rätt – 21 år)! Totalt i världen rör det sig om 500 miljoner människor som spenderat i snitt 10 000 timmar i spelvärlden. För att […]
Smartare med data – inspiration för länder, städer och kommuner
Idag är det mycket diskussion kring integritetsfrågor och hur data hanteras, lagras och skyddas samt vem som får tillgång till vilken information. Det är otroligt viktiga frågor som måste hanteras med största respekt och allvar. Jag tycker dock att det kan vara på sin plats att lyfta fram ett positivt exempel på dataanvändning, som skulle […]