Smartare städer

Transportforskare: Invanda beteenden måste ändras

Share this post:

jonas_eliasson

Jonas Eliasson Foto: Celest forskningscentrum

För att avrunda vårt trafiktema har vi intervjuat Jonas Eliasson, som är professor i transportsystemanalys på KTH i Stockholm och som också varit med och designat, utvärderat och vidareutvecklat trängselskattesystemet i Stockholm.

Vilka är fokusområdena för transportforskning idag?

Det finns flera problemområden, men de två huvudsakliga är:

  1. Vägträngsel i storstäder – Trafiksituationen i många storstäder blir bara värre och all forskning tyder på att det inte går att bygga sig ur detta trafikkaos.
  2. Miljö- och klimatproblem – Att det är dålig luft, helt enkelt. Det är både ett problem lokalt, för boende i en stad, men också på global nivå med klimathot och växthuseffekt.

Om forskningen visar att det inte går att bygga sig till en bättre trafiksituation, varför är det ändå så mycket politiskt engagemang och konkreta aktiviteter som går ut på byggnation?

Städer växer och då måste vägsystemet anpassas till den tillväxten. Det löser alltså inga problem utan gör till största delen att problemet inte blir värre. Men det råder också brist på insikt. En ringled kan egentligen bara lösa ett problem – Att förbättra tillgängligheten i stadens ytterområden. Detta kan givetvis vara viktigt, men det kan inte lösa problemen med köer i exempelvis innerstan.

Vad måste till för att få bukt med trafikproblemen?

Det största hindret är acceptans. För att nå en acceptabel situation i trafiken krävs att resenärerna ändrar sitt invanda beteende. Här måste politikerna fatta obekväma beslut för att få någon förändring. När politikerna i Stockholm beslutade om trängselskatterna var det djärvt. Det är inte många städer som vågat det ännu. Förhoppningsvis kan detta vara en inspiration, eftersom opinionen svängde så kraftigt från negativt till positivt när systemet infördes. Beslutet ansågs obekvämt när det togs, men det blev bra.

När det gäller miljö och utsläpp handlar det både om att försöka dämpa trafiktillväxten och att få fram bättre motorer. För biltillverkarna och andra i branschen råder det stor osäkerhet om vad som gäller. Så länge det är oklart om hur miljöskatter, avgifter och samsyn kring vilka system som är bäst kan tillverkarna inte satsa, med risken att det blir på ”fel” system. Biobränsle är bara ett exempel. Biobränsle är ingen permanent lösning, utan kan användas som en övergångslösning. Men det är väldigt svårt att skilja mellan bra och dåligt biobränsle.

Har du några tips eller uppmaningar till allmänheten, om vad man själv kan göra?

Jag tror att det är viktigt att fundera över sina valfria resor. Arbetsresorna är ofta något vi funderat igenom i detalj och ofta optimerat. De valfria resorna, som att handla, semestra, eller skjutsa barn har vi ofta inte tänkt igenom i samma utsträckning. Här finns det mycket att göra.

More stories

Mer politik, nej tack!

Såhär i eftervalstider är väl var och en lite lagom avmätt inför mer politiska budskap och tankar, tänk er då att ständigt ha varit under ett politisk hällregn under 30 år, där järnvägen befunnit sig. Järnvägen lider av att vara ett teknisk system som skapar oerhört stor samhällsnytta, en samhällsnytta som attraherar politiker och beslutsfattare […]

Läs mer

Smartare bussar och andra insikter för bättre planering

Varje år, sent på hösten eller tidigt på vintern vet vi att det händer. Det blir trafikkaos. Varje år höjs röster som med ett alldeles självklart tonläge raljerar över fenomenet att vi blir tagna på sängen i år igen trots att vi nog kände till att det fanns en vinter i antågande. Varje år. Jag […]

Läs mer

Peak car – är kollektivtrafiken redo?

Häromveckan fanns det en spännande artikel i svd om fenomenet Peak car. Även om trenden inte är statistiskt säkerställd så dyker fenomenet upp i så många former och så många namn att det är svårt att bortse ifrån. Peak car innbär i korthet att vi håller på att ändra vårt resmönster så radikalt, inte minst […]

Läs mer