Smartare städer
Transporter i framtiden – haveri eller symfoni?
29/09/2009 | Skriven av: Gästbloggare
Categorized: Smartare städer | Smartare transport
Share this post:
Många är idag eniga om att trafiksituationen är ohållbar i många av världens storstäder. Värre kommer det också att bli när andelen invånare i storstäderna ökar kraftigt. Antalet stockholmare ökar exempelvis med ungefär 20 000 per år. I Kina finns idag 20 miljoner bilar, om denna utveckling fortsätter förväntas det att finnas 140 miljoner bilar i Kina redan 2020. Varje år uppskattas trafiken i världen att göra av med bränsle motsvarande 58 supertankers.
Hittills har fokus på att lösa trafik- och transportproblem i världen legat på att utöka vägsystemet samt att subventionera och höja turtätheten i kollektivtrafiken. Detta trots att det inte finns några exempel eller någon forskning som visat på att det går att bygga sig ur en trafik- och transportproblematik. Några exempel på att denna inriktning inte är bra är:
- Redan för tio år sedan konstaterade Statens institut för kommunikationsanalys i rapporten Storstaden och dess transporter att det inte går att möta den växande transportefterfrågan genom att öka infrastrukturen.
- Jämförelser mellan olika amerikanska storstäder, som IBM genomfört, visar att trafiken fungerar sämst i Los Angeles, den stad med mest utbyggt vägnät.
- Ett halvår innan trängselskatteförsöket startade utökade SL antalet bussar i Stockholmsområdet med 200 stycken, vilket motsvarar hela Malmö stads kollektivtrafik. Denna utökning fick inga mätbara effekter på Stockholms biltrafik. Först när trängselskatteförsöket startade påverkades biltrafiken.
Vad kan och bör man då göra? Det krävs ett helt nytt perspektiv i den regionala transportpolitiken med ökat fokus på att ta vara på och säkerställa funktionaliteten i det existerande transportsystemet.
- För att kunna hantera trafikköerna krävs effektiva styrmedel som påverkar beteendet. Varje system har sin kapacitet. Om efterfrågan är större än kapaciteten så fungerar inte systemet bra. Detta är inte politik eller ens ekonomi, det är ren logik.
- Skapa en regional instans som ansvarar för koordinering och genomförande av åtgärder som kan förbättra servicenivån på kort sikt. I dag är ansvaret fragmenterat och osamordnat vilket skapar ineffektivitet och handlingsförlamning.
- Det finns stora mängder data om trafiken och hur systemet fungerar och som inte används vare sig i den dagliga driften eller den långsiktiga planeringen. Fokusera på att samordna dessa data och utveckla nyttig information som kan användas för att styra trafiksystemet samt informera användarna.
Här finns mängder att göra framöver – vi hoppas att det blir smart!
Mer politik, nej tack!
Såhär i eftervalstider är väl var och en lite lagom avmätt inför mer politiska budskap och tankar, tänk er då att ständigt ha varit under ett politisk hällregn under 30 år, där järnvägen befunnit sig. Järnvägen lider av att vara ett teknisk system som skapar oerhört stor samhällsnytta, en samhällsnytta som attraherar politiker och beslutsfattare […]
Smartare bussar och andra insikter för bättre planering
Varje år, sent på hösten eller tidigt på vintern vet vi att det händer. Det blir trafikkaos. Varje år höjs röster som med ett alldeles självklart tonläge raljerar över fenomenet att vi blir tagna på sängen i år igen trots att vi nog kände till att det fanns en vinter i antågande. Varje år. Jag […]
Peak car – är kollektivtrafiken redo?
Häromveckan fanns det en spännande artikel i svd om fenomenet Peak car. Även om trenden inte är statistiskt säkerställd så dyker fenomenet upp i så många former och så många namn att det är svårt att bortse ifrån. Peak car innbär i korthet att vi håller på att ändra vårt resmönster så radikalt, inte minst […]