Smartare städer
Stockholms trängselskatter – ris hemma, ros internationellt
21/09/2009 | Skriven av: Gästbloggare
Categorized: Smartare städer | Smartare transport
Share this post:
Som ett led i att minska trängseln, stimulera kollektivtrafiken och minska skadorna på miljön i Stockholm infördes i augusti 2007 ett trängselskattesystem. Stockholms trängselskattesystem omfattar en 24 kvadratkilometer stor del av innerstaden och är det största systemet i sitt slag i Europa. För ett år sedan gjordes en utvärdering av vad systemet uppnått. Då kunde det konstateras bland annat att:
- Trafiken i Stockholms innerstad minskat med 18 procent.
- Andelen trängselskattebefriade miljöbilar har ökat med 9 procent.
- Tillgängligheten i Stockholms innerstad har ökat betydligt, vilket i många fall minskat restiderna i området.
IBM har varit huvudansvarig för design, utveckling och drift av trängselskattesystemet och har därför med stort intresse följt utvecklingen och synpunkterna på systemet. Här i Sverige är vårt intryck att systemets införande till stor del tagits emot med jämnmod. De flesta människor har accepterat systemet och har en ganska neutral inställning till det.
Utifrån mitt perspektiv, med ett stort engagemang för intelligenta transportsystem, tycker jag trängselskattesystemet är fantastiskt. Det är raffinerat gjort och har på mycket kort tid givit tydliga mätbara resultat. Något som jag inte tror kommit svenskarna till del är hur stor uppmärksamhet Stockholmssystemet fått internationellt.
Vi på IBM får ständiga förfrågningar från städer runt om i världen, som vill veta mer om systemet och de resultat det uppnått. Bara under september månad kommer delegationer från både Singapore, Japan och Nederländerna och besöker oss för att få veta mer om systemet. Dessutom har IBMs erfarenheter från systemet i Stockholm gjort att vi nu är engagerade i liknande projekt i bland annat London, Brisbane och Singapore.
Erfarenheterna av Trängselskatteförsöket har fått många beslutfattare över hela världen att förstå att traditionell transportpolitik är föråldrad och att man måste tänka i nya banor. Det är den största effekten av Trängselskatteförsöket.
Vi ska vara mycket stolta över att vi har ett system som röner stor uppmärksamhet, stort intresse och mycket beundran från trängseldrabbade storstäder över hela världen!
Mer politik, nej tack!
Såhär i eftervalstider är väl var och en lite lagom avmätt inför mer politiska budskap och tankar, tänk er då att ständigt ha varit under ett politisk hällregn under 30 år, där järnvägen befunnit sig. Järnvägen lider av att vara ett teknisk system som skapar oerhört stor samhällsnytta, en samhällsnytta som attraherar politiker och beslutsfattare […]
Smartare bussar och andra insikter för bättre planering
Varje år, sent på hösten eller tidigt på vintern vet vi att det händer. Det blir trafikkaos. Varje år höjs röster som med ett alldeles självklart tonläge raljerar över fenomenet att vi blir tagna på sängen i år igen trots att vi nog kände till att det fanns en vinter i antågande. Varje år. Jag […]
Peak car – är kollektivtrafiken redo?
Häromveckan fanns det en spännande artikel i svd om fenomenet Peak car. Även om trenden inte är statistiskt säkerställd så dyker fenomenet upp i så många former och så många namn att det är svårt att bortse ifrån. Peak car innbär i korthet att vi håller på att ändra vårt resmönster så radikalt, inte minst […]