IBM i Sverige

CIO – från IT-drift till affärsutveckling på 20 år

Share this post:

CIO StudyVi på IBM träffar mängder med människor varje dag, både i och utanför IT-branschen, och vi har givetvis sett hur synen och beroendet av IT har förändrats över tiden. Numera går det inte en dag utan att de flesta människor interagerar med IT-lösningar någonstans, i bankomater, bussbiljettsautomaten, via mobiltelefonen eller i stora delar av det dagliga arbetet.

Hos många företag och organisationer har CIOn en nyckelroll i allt som har med IT att göra. CIO-rollen har funnits i uppskattningsvis ett tjugotal år och varit i ständig förändring under denna tid. När IT har infiltrerat i stort sett varje del av ett företag har också CIOn kommit att spela en allt viktigare roll. För att förstå mer om framtidens företag och framtidens IT har IBM genomfört en studie där vi har intervjuat 2500 CIOer över hela världen, 92 av dessa var från Norden och 29 från Sverige. Studien, The New Voice of the CIO, är den största i sitt slag.

Resultaten som studien visar på är framför allt att CIOns roll har blivit allt viktigare och att CIOn nu är en allt mer strategisk funktion, med fokus på såväl affärsutveckling som verksamhetsnytta. Det har också tagit sig uttryck i att IT värderas mer för hur verkningsfullt det kan påverka affärerna, effektiviteten i företaget och ny utveckling och innovation.

Några av de rätt anmärkningsvärda resultaten i studien är bland annat att CIOer idag lägger hela 55 procent av sin tid på att bidra till och skapa innovation i företaget och endast 45 procent på mer traditionell IT-verksamhet, som drift och underhåll. Detta är en stor förändring och något som vi inom IT-branschen pratat om i flera år. Studien visar också att nordiska CIOer som arbetar i företag med hög tillväxt är mer engagerade i företagets verksamhet och innovation än de som arbetar i företag med lägre tillväxt.

I takt med att CIO-rollen förändras engagerar också andra typer av projekt CIOn. 76 procent av världens CIOer ser att de under de närmaste fem åren kommer att ha en starkt centraliserad IT-infrastruktur. 53 procent förväntar sig också att implementera helt standardiserade affärsprocesser med låg kostnad.

Det här är mycket spännande, tycker jag. Och ser fram emot att se IT som ryggraden i allt fler företag.

Läs mer om resultaten i CIO-studien här.

More stories

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: säg hej till Isabella Holmberg

Säg hej till Isabella Holmberg, Storage partner på IBM i Kista! Efter att ha tagit examen vid Luleå  Tekniska Universitet, och efter en ögon-öppnande studieresa med besök på flera tech-bolag i Asien, visste Isabella att hon ville arbeta på ett företag som ligger i framkant vad gäller teknisk innovation. Denna ledstjärna förde henne till IBM, […]

Läs mer