IBM i Sverige

Sjukvårdsköer största köproblemet i samhället

Share this post:

48 % tycker att sjukvårdsköer är den kö som är mest angelägen att korta i samhället idag. På andra plats kommer trafikköer, med 22 %. Detta framkom i den enkät som vi på IBM genomfört i samarbete med Svenska Dagbladet i slutet av juni.

Fråga 1: Vilka köer tycker du måste bli kortare?

– Välj ett problemområde i samhället:

Vilka köer tycker du måste bli kortare?

Vi frågade också om IT kunde bidra till att korta köerna. Den allmänna tilltron till vad IT kan göra är inte så jättestor. Bara 50 % tror att IT kan spela någon roll för att korta vårdköerna.

Fråga 2: För att korta köerna, var tror du IT kommer att spela en stor roll?

– Här kan du välja fler alternativ.

För att korta köerna, var tror du IT kommer att spela en stor roll?

Då är det ju extra spännande att läsa artikeln om E-hälsa i SvD igår, som precis som vi på IBM hävdar att det går att korta köer, spara pengar och rädda liv med en utökad användning av IT på rätt sätt i vården. Artikeln beskriver att miljontals vårddygn kan frigöras enbart genom att införa elektroniska journaler och att det i Sverige skulle det gå att hantera 370 000 ytterligare besök på vårdcentraler med ökad användning av IT i vården, så kallad E-hälsa.

Det låter kanske konstigt att IT kan ha så stor påverkan, men som så mycket annat i samhället, kan IT göra att tillgången på information blir bättre och snabbare, vilket faktiskt spelar stor roll i vården. Genom att läkare via elektroniska journaler kan få tillgång till all tillgänglig hälsodata om en patient kan bidra till en säkrare diagnos och effektivare behandlingar. Äldre sjuka kan via IT-system kontinuerligt överföra hälsodata till behandlande personal, så att patienten kan fortsätta bo hemma. Och inte minst i forskningen på läkemedel och behandlingar kan IT komma till hjälp för att få snabbare och säkrare resultat, som exempelvis World Community Grid-projektet för att hitta en behandling mot barncancer.

*Enkäten genomfördes 17 juni-2 juli, 2009 och var ett samarbete mellan IBM Sverige och Svenska Dagbladet. Totalt 972 personer besvarade enkäten som fanns på ensmartareplanet.se.

More stories

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: säg hej till Isabella Holmberg

Säg hej till Isabella Holmberg, Storage partner på IBM i Kista! Efter att ha tagit examen vid Luleå  Tekniska Universitet, och efter en ögon-öppnande studieresa med besök på flera tech-bolag i Asien, visste Isabella att hon ville arbeta på ett företag som ligger i framkant vad gäller teknisk innovation. Denna ledstjärna förde henne till IBM, […]

Läs mer