Miljø og bærekraft

Er din bedrift rustet for konsekvensene av klimaendringer?

Share this post:

De siste ti årene har vi sett store klimaendringer. Temperaturøkning og ekstremvær byr på store økonomiske utfordringer. Forsikringsbransjen forteller om kraftig økning i naturskadehendelser. Millionbeløp blir utbetalt årlig, og beløpene blir bare større for hvert år. Det er derfor viktigere enn noensinne at vi innovative og jobber med fremtidsrettede løsninger som kan redusere klimaskader.

Uvær er den nye normalen
Den ene varmerekorden etter den andre blir slått og det virker som om uvær blitt den nye normalen. Vanligvis beregner forskere hva som er referanseverdiene for vær hvert 30. år, men nå har forskere bestemt at dette skal justeres hvert tiende år. Ifølge «Klimaprofil for Oslo og Akershus» vil gjennomsnittstemperaturen i Oslo øke med mellom 3 og 6 grader frem mot 2100. Denne statistikken fører til ekstrem nedbør, hetebølger og storm.

Bedrifter har lidt store tap som følge av gjenraste veier, styrtregn og ekstreme temperaturer og globalt har det økonomiske tapet som kommer med klimakrisen vært omfattende de siste årene. Nå etterlyser blant annet forsikringsbyrået If Skadeforsikring mer proaktive løsninger for fremtiden, og skriver i sin klimatilpasningsrapport fra 2019 at de ønsker å øke sin innsats rettet mot forebygging av klimaskader.

I takt med økende global oppvarming og kraftigere, hyppigere uvær øker også bedrifters klimarisiko. Å ta bærekraftige valg handler ikke lenger bare om å gjøre en innsats for miljøet; det handler om bedriftens levedyktighet. Morgendagens vinnere tar klimarisiko på alvor.

Klimarisiko handler både om fysisk risiko, men også indirekte risiko. Vi kan dele klimarisiko inn i tre:

  1. Fysisk klimarisiko. Økt vannstand og ekstremvær som følge av global oppvarming har enorme konsekvenser. Forsikringsselskaper betaler årlig ut milliardbeløp for å dekke skader som er forårsaket av klimaendringene, og disse beløpene vil bare øke. Hvilken økonomisk konsekvens kan fysisk klimarisiko ha for din virksomhet?
  2. For at vi skal kunne bevege oss fra et høyutslippsamfunn til et lavutslippsamfunn må vi ta store grep. Nye reguleringer for hvordan bedrifter kan opptre, krever nye forretningsmodeller. Her oppstår det en overgangsrisiko, den økonomiske risikoen knyttet til hvorvidt selskaper lykkes med dette skiftet.
  3. Ansvarsrisiko oppstår når et firma eller individer har opplevd tap i forbindelse med klimarisikoene som er nevnt ovenfor, og vil ha kompensasjon. Det kan altså komme erstatningskrav knyttet til beslutninger som din bedrift har tatt. Hvis en interessent har investert i din bedrift, men ender opp med å tape penger på grunna av klimarelaterte hendelser kan det det koste din bedrift dyrt.

Teknologi som sikrer din bedrift 

Det er mange utfordringer som kommer med klimakrisen, men med kunstig intelligens er det mulig å forutse noen elementer av kriser før de skjer. Hos IBM jobber vi med å bruke teknologi for å løse de store utfordringene verden står overfor, og for å hjelpe våre kunder med å optimalisere sin forretning for å sikre bedriftens suksess og vekst nå, og i fremtiden.

Derfor har vi utviklet et program som vil hjelpe våre kunder med å mitigerer de største truslene klimaendringer utgjør for bedriften. Med Climanomics® kan du identifisere fysiske klimatrusler, og finne ut hvordan disse kan bli håndtert.  Gjennom bruk av satellittbilder og kunstig intelligens, kan Climanomics® overvåke områder og kalkulere ut hvor stor risiko det er for at det skjer en klimarelatert skade, og rapporterer tilbake. Dette gir deg mulighet til å forhindre skader, og store økonomiske tap kan bli forhindret.

Plattformen analyserer  de fysiske risikoene som kommer med klimakrisen og gir bedriften din et konkurransefortrinn. Plattformen har global dekning, produserer ulike klimascenarier, flere klimatrusler, gir analyse av ulike typer risikoer og anbefaler forskjellige strategier og muligheter for risikoreduksjon.

Climanomics® gjør også at du kan rapportere klimaklimarisiko i tråd med Taskforce on Climate-Related Financial Disclosures (TCFD) rammeverk.

 

Hvis du vil vite mer om hvordan din bedrift kan ta i bruk Climanomics®, ta kontakt med Tone Bjerktun på tone.bjerktun@ibm.com.

 

 

Bærekraftsansvarlig GBS, IBM Norge

More Miljø og bærekraft stories

Skyreise-eksperter mot takeoff

Etter flere år uten store investeringer i Norge får Nordcloud endelig rammer til å satse offensivt. Endringen kommer som en konsekvens av IBMs kjøp av selskapet.

Continue reading

IBM er årets konsulentselskap

I de siste årene har juryen i Årets Konsulentpriser basert vår avgjørelse på Konsulentundersøkelsen hvor bransjens kunder har talt: Her gikk i år IBM til topps i sterk konkurranse med selskapene EY og Rambøll, sier juryens leder Svein Stavelin.  Årets utdeling fant sted digitalt fra The Hub 15. mars på Konsulentdagen i regi av hovedorganisasjonen […]

Continue reading

Kvantesikkerhet vil sikre deg mot morgendagens cyberkriminelle

I 2020 ble alle aspekter av livet, fra jobb og studier til underholdning og sosialt samvær, digitalisert. I takt med ny banebrytende teknologi og økende avhengighet av skytjenestene som muliggjør utviklingen, øker også sikkerhetskravene. IBM Research har lansert sine spådommer for 2021. Selv om mye er usikkert fremover, er det helt klart at hybride skyløsninger […]

Continue reading