Tingenes internett

Fremtidens Risk Manager – en nøkkelperson med nye verktøy

Share this post:

Covid-19 pandemien har truffet på ømme punkter hos mange virksomheter; Utilstrekkelig risikostyring, dårlig motstandsdyktighet og manglende fleksibilitet.

Risk Manageren trer nå frem fra skyggen og opp som en avgjørende, strategisk sparringspartner for både toppledelsen og styret.

Forretningsmodeller og prosesser er i dag designet for å maksimere kostnadseffektivitet og konkurransedyktighet. Best practice har vært at virksomheten fokuserer på sin kjernekompetanse i en lean forretningsstruktur og flytter alt annet over i et større økosystem av underleverandører, komplimenterende forretningspartnere og eksterne servicetilbydere.

Vår globale avhengighet innebærer at risikostyringen må omformuleres og ta hensyn til nye eksterne risikofaktorer som blant annet geopolitisk uro, pandemier, forsyningssvikt, klimautfordringer, naturkatastrofer og cyberangrep. Her kan systematisk overvåking av et stort omfang av globale informasjonskilder – ved hjelp av kunstig intelligens – være til stor hjelp.

 

Robuste leverandørkjeder

I en tid hvor fabrikker og forsyningskjeder stenger ned eller bryter sammen, må næringslivet ta en vurdering av robustheten i verdikjeden. Under pandemien har vi vært vitne til at varelager har blitt tømt på rekordtid og at viktige varer har blitt omdirigert eller bare forsvunnet. Det har på mange måter oppstått en «Ville-Vesten»- tilstand hvor alle søker etter alternative leverandører samtidig. Men er dette troverdige leverandører? Har de faktisk de varene på lager? Kvalitetskontroll blir ofte svært krevende i et landskap hvor reaksjonstid betyr alt.

Her ser vi at blokkjede-teknologien kan løse noen av utfordringene. I et nettverk av forhåndskvalifiserte leverandører og kjøpere kan man raskt og sikkert finne hverandre, etablere nye handelsforbindelser og sikre viktig informasjon om leveransemuligheter – for å nevne noen av mulighetene. I kombinasjon med IoT- Internet of Things-  gir dette muligheten for å følge varebevegelser og datastrømmer gjennom hele verdikjeden, slik at eventuelle flaskehalser og leveringsproblemer oppdages i tide.

Risk Manageren får nå en ny og viktigere rolle – i det som stadig blir en mer kompleks og krevende verden med et utvidet trusselbilde.

More Tingenes internett stories

Når godt nok ikke er bra nok…

I de seneste år har vi stadig lest og hørt om selskaper i Norge og utlandet som blir utsatt for cyber angrep. Dette i form av løsepenge virus, ransomware etc. Viktige data blir kryptert for at lite vennligsinnede skal tjene penger eller rett og slett for å skape trøbbel for selskaper i form av skadeverk. […]

Continue reading

Venter intelligent bruk av kunstig intelligens i 2022

Den digitale hverdagen under pandemien har betydd enorme fremskritt for kunstig intelligens, både som arbeidsverktøy og hjelp til folk i hverdagen. 2022 blir det viktigste året for AI noensinne ifølge IBMs eksperter.

Continue reading

IBM lanserer nye lagringssystemer for virksomhetskritiske data

Dagens utfordringer for lagring, forvaltning og sikring av data er stadig voksende. Data blir sett på som virksomhetenes nye gull og vi møter stadig bedrifter som ønsker å bli bedre på hvordan de møter disse utfordringene med stadig økende krav både internt, fra eksterne samarbeidspartnere og fra eventuelle regulativer som bedriften må støtte.

Continue reading