Sikkerhet

Heldigital jobbhverdag krever økt sikkerhet

Share this post:

Med stengte skoler, barnehager og bedrifter, jobber nordmenn på hjemmekontor. I hele verden finner man nå nye måter å organisere hverdagen på grunnet koronaviruset. Pandemien endrer samhandlingsmønstre, og vi bruker digitale løsninger på nye måter og i langt større omfang enn vi har gjort noen gang tidligere.

Videokonferanser, e-læringsløsninger, dokumentdelingssystemer og andre samhandlingsteknologier hjelper oss å holde hjulene i gang. For eksempel har Deichmann i Oslo utsatt åpningen av det nye hovedbiblioteket, men samtidig informert publikum om appen eBokBib for å låne og lese e-bøker.

For IBM er helsen til ansatte, kunder og partnere førsteprioritet. Som følge av koronaviruset har IBM derfor, i tråd med råd fra Verdens helseorganisasjon, annonsert at vår store globale signaturkonferanse «Think» skal omarbeides til en «Digital First» – konferanse. Krisen bidrar til nyskaping, som kanskje til og med kan drive grønn innovasjon som varer også etter at krisen er over.

Endret samhandling krever fokus på IT-sikkerhet

Vi vet at nye måter å forholde seg til teknologi på fører til at vi også må løfte oppmerksomheten om sikkerhet på nye områder. Av erfaring vet vi at kriser og store mediehendelser utnyttes hensynsløst av datakriminelle og ondsinnede aktører. Fordi utbruddet av korona naturlig nok utløser betydelig frykt i befolkningen, ser datakriminelle sitt snitt til å utnytte det at mange for eksempel er opptatt av å skaffe seg pålitelig informasjon om viruset.

I Italia er det nettopp observert kampanjer som utgir seg for å være fra Verdens helseorganisasjon, men som i virkeligheten er e-post fra datakriminelle med mål om inntrengning i brukerens datamaskin. I Japan ble virus spredt i en mail som utga seg for å være fra en pålitelig helseaktør. Et tredje eksempel er e-post som ble spredt og som ga seg ut for å være fra et selskap som skulle hjelpe å forhindre koronasmitte.

Innholdet i slike e-poster vil typisk lokke brukeren til å klikke på et vedlegg, og på den måten åpne en dør inn til brukerens datamaskin. Ved hjelp av et datavirus (trojaner) kan de datakriminelle for eksempel lese av tastetrykk på datamaskinen, stjele filer, eller skaffe seg tilgang til webkameratrafikk fra maskinen.

Vi vet også at trojanere kan brukes til å kryptere alt innhold på datamaskinen med en digital nøkkel som de datakriminelle bare påstår at de vil gi til brukeren etter å ha mottatt betaling, gjerne i Bitcoin eller annen digital valuta.

Hvordan kan du sikre deg mot virus?

I en tid med nye samhandlingsmønstre og med utstrakt bruk av hjemmekontor og videokonferanser, kan følgende sikkerhetstips være nyttige:

  • Bruk IT-verktøy som er sikret av din arbeidsgiver. Sørg for gode sikkerhetsløsninger på hjemmekontoret, som for eksempel oppdatert antivirus-programvare, VPN, sikkerhetskopi og to(multi)-faktor autentisering
  • Hvis du bruker privat IT-utstyr til jobb, så ta i bruk en mobile device management- løsning fra arbeidsgiver for å sikre utstyret. Følg bedriftens sikkerhetsregler
  • Hold alle applikasjoner, nettleser og operativsystem på maskinen din oppdatert til siste versjon.
  • Ha en sunn skepsis til e-poster du mottar som oppfordrer deg til å klikke på lenker eller åpne vedlegg.
  • Ha løsninger på maskinen din som blokkerer trafikk til ondsinnede nettadresser. Et eksempel på et gratis verktøy som blokkerer kjente ondsinnede nettsteder er Quad9.

 

 

Solution Design Leader IBM Nordic Security/Country Lead Security for Norway

More Sikkerhet stories

Når godt nok ikke er bra nok…

I de seneste år har vi stadig lest og hørt om selskaper i Norge og utlandet som blir utsatt for cyber angrep. Dette i form av løsepenge virus, ransomware etc. Viktige data blir kryptert for at lite vennligsinnede skal tjene penger eller rett og slett for å skape trøbbel for selskaper i form av skadeverk. […]

Continue reading

Venter intelligent bruk av kunstig intelligens i 2022

Den digitale hverdagen under pandemien har betydd enorme fremskritt for kunstig intelligens, både som arbeidsverktøy og hjelp til folk i hverdagen. 2022 blir det viktigste året for AI noensinne ifølge IBMs eksperter.

Continue reading

IBM lanserer nye lagringssystemer for virksomhetskritiske data

Dagens utfordringer for lagring, forvaltning og sikring av data er stadig voksende. Data blir sett på som virksomhetenes nye gull og vi møter stadig bedrifter som ønsker å bli bedre på hvordan de møter disse utfordringene med stadig økende krav både internt, fra eksterne samarbeidspartnere og fra eventuelle regulativer som bedriften må støtte.

Continue reading