E-helse

Vil du vite om du kan bli syk?

Share this post:

Jeg har lovet dere mer om nanoteknologi. Som tidligere nevnt var jeg for en stund siden i Zürich og besøkte vår nanoteknologi-lab. Enormt inspirerende for en teknolog som meg. Et av områdene IBM forsker på innen nanoteknologien er nyvinninger for medisinen.

Blant IBMs siste nyvinninger er muligheten for å gjøre DNA-tester allment tilgjengelige. IBM har for første gang, ved hjelp av nanoforskning, utviklet teknologi som gjør det mulig å utføre DNA-tester som koster under 10.000 kroner, i stedet for millioner, som var prisen tidligere. Smartere helse i et nøtteskall.

DNA-sekvensieringIBMs løsning er en nanopore, som er en liten ”transistor” med et hull på størrelsen av en nanometer, ett hundre tusen ganger tynnere enn et menneskehår. DNA-strengen føres gjennom poren for avlesing av hver enkelt nukleotid (byggestener i DNA-molekylet) i den sekvensen de forekommer, og danner et gen. I praksis gjør teknologien at enhver person i nær fremtid skal kunne ta med en minnebrikke som inneholder sitt genom til fastlegen, og få dette analysert for sine mutasjoner. Da kan vi få vite om alle våre disposisjoner som vi kan avhjelpe ved endring av livsstil og miljø.

Våre gener styres i større grad enn tidligere antatt av livsstil og miljø. Dersom vi vet hva vi er disponert for, kan vi justere livsstilen i forhold til dette. Dette høres kanskje skummelt ut. Når vi hører om folk som er syke, sier vi ofte ”det er godt vi ikke vet hva som kommer”. Muligheten til å vite hva som kommer kan være skremmende, men det gjør det også mulig å agere proaktivt. Jeg tror de fleste vil benytte seg av den muligheten når slike DNA-tester blir tilgjengelige.

Forhåpentligvis fører dette en gang til færre krefttilfeller og færre hjertepasienter. Jeg sier ikke at denne type DNA-tester ikke har etiske utfordringer, men riktig styrt, tror jeg det kan komme de fleste til gode. Hva tenker du, kan du tenke deg å vite mer om ditt DNA? Legg gjerne inn i kommentarfeltet.

Global Chief Architect GTS

More E-helse stories

Når godt nok ikke er bra nok…

I de seneste år har vi stadig lest og hørt om selskaper i Norge og utlandet som blir utsatt for cyber angrep. Dette i form av løsepenge virus, ransomware etc. Viktige data blir kryptert for at lite vennligsinnede skal tjene penger eller rett og slett for å skape trøbbel for selskaper i form av skadeverk. […]

Continue reading

Venter intelligent bruk av kunstig intelligens i 2022

Den digitale hverdagen under pandemien har betydd enorme fremskritt for kunstig intelligens, både som arbeidsverktøy og hjelp til folk i hverdagen. 2022 blir det viktigste året for AI noensinne ifølge IBMs eksperter.

Continue reading

IBM lanserer nye lagringssystemer for virksomhetskritiske data

Dagens utfordringer for lagring, forvaltning og sikring av data er stadig voksende. Data blir sett på som virksomhetenes nye gull og vi møter stadig bedrifter som ønsker å bli bedre på hvordan de møter disse utfordringene med stadig økende krav både internt, fra eksterne samarbeidspartnere og fra eventuelle regulativer som bedriften må støtte.

Continue reading