Cloud
Open source development – maar dan zonder de nadelen
17/04/2020 | Written by: Richard Renckens
Categorized: Cloud
Share this post:
Technologie verandert snel, strategie daarentegen niet. Wil je niet achter lopen op de concurrentie, dan zul je op tactisch nivo bij moeten blijven. De toekomst van uw bedrijf is als nooit tevoren afhankelijk van productontwikkeling, en IT-development moet hiermee gelijke tred houden. Dat is de harde realiteit van vandaag.
Open-sourcetechnologieën geven ontwikkelaars een ongekende toegang tot laagdrempelige tooling, zodat ze snel applicaties kunnen ontwikkelen en inzetten. Dit vakje kan alvast worden afgevinkt voor bedrijven de zich dit hebben voorgenomen. Nu wordt het tijd om na te denken over stap twee: hoe onderhoud je open-sourcetoepassingen op de lange termijn, en hoe verbeter je development cycles op basis van wat je eerder in het proces hebt geleerd.
Drie overwegingen:
1. Developers willen ontwikkelen – Als een applicatie eenmaal in productie is genomen, gaan de ontwikkelaars verder naar het volgende project, waarbij ze proberen gelijke tred te houden met de marktontwikkelingen en de verwachtingen van de interne stakeholders. Er zijn heel wat zaken om op te focussen. Uiteraard bieden agile methoden structuur, maar dit gaat ook gepaard met constante deadlines. Waar u beslist niet op zit te wachten, zijn problemen die voortkomen uit interoperabiliteit en configuratie. Eigenlijk valt meer dan 95 procent van de vragen die een helpdesk bereiken in deze categorie. Je hoeft geen development skills te hebben om dergelijke problemen op te lossen, maar ondertussen beschouwt de organisatie jou, de developer, als de open-source-expert die dit oppakt.
2. Van community naar commerciële open-sourcesoftware? – Sentimenten over open technologie zijn ofwel positief ofwel negatief. Bij sommige bedrijven zijn alleen commerciële versies toegestaan in productie; bij andere bedrijven zijn allerlei community-edities toegestaan. Scenario’s zoals het verder ontwikkelen op community-edities en deployment in commerciële versies zijn heel gebruikelijk. De fricties ontstaan wanneer applicaties worden gemigreerd van development naar productie. Tussen development en operations, of binnen de DevOps-teams, worden afwegingen gemaakt om te voldoen aan de richtlijnen van het bedrijf. Dit kan leiden tot vertraging in de implementatie, omdat code moet worden herschreven. De applicatie moet worden gemigreerd naar andere softwareversies en extra testen zijn noodzakelijk. Hoe kunt u op de meest efficiënte manier implementeren? Hebt u rekening gehouden met toekomstig onderhoud van de applicatie?
3. Het beheer van licenties bij het gebruik van open-sourcesoftware – Een ander punt dat makkelijk over het hoofd wordt gezien door mensen met een technische mindset, is licenties. Open-source technologie kent meer dan 200 verschillende licenties. Deze zijn niet statisch, maar veranderen in de loop van de tijd. Het feit dat iets gratis is, betekent niet dat er geen verplichtingen aan zijn verbonden, en inbreuken op de licentie brengen risico’s met zich mee voor een bedrijf. Stel dat uw applicatie wordt gebruikt voor bedrijfskritische workloads en op zeer grote schaal wordt gebruikt. Dan wilt u er zeker van zijn dat u uw licentie verplichtingen helder en duidelijk zijn. Het is een skill op zich om al deze verschillende compliance-eisen goed te begrijpen en de veranderingen bij te houden. Bent u of uw collega’s daartoe in staat? Wilt u betrokken worden bij discussies over dit onderwerp?
Waarschijnlijk kunt u hierbij wel wat hulp gebruiken. Wat als een derde partij de support van al onze open source software verzorgt? Die u helpt u te switchen tussen community software en commerciële software? En daarnaast ook al uw licenties regelt? Als u de waarde hiervan inziet, wilt u misschien eens met ons praten. Wij zien de toekomst van IT als open, en de toekomst van de IT-dienstverlening als holistisch en geïntegreerd.
Behoefte aan meer informatie? Ik help je graag verder!
M: +31 651 19 04 99
E: richard_renckens@nl.ibm.com
Technical Services Solutions Sales for Software Services
Digitale Sovereiniteit – Welke weg slaat Europa in?
Vertrouwen opbouwen in de cloud vormt de kern van een nieuwe beweging in Europa die als doelstelling heeft om bedrijven te ondersteunen bij het halen van waarde uit hun data en het doen van technologische innovaties. De enorme schat aan industriële data in Europa is nog groter geworden door de versnelde digitalisering tijdens de […]
Overheidstoegang tot data: alle feiten op een rij
Door Martin Jetter, IBM Chairman of Europe, Middle-East and Africa Met meer dan 100 jaar engagement in Europa, heeft IBM veel clouddatacenters, onderzoekslaboratoria, innovatie hubs en ‘centers of excellence’ verspreid over Europa. We hebben niet alleen een van de langst bestaande geschiedenis van een technologiebedrijf dat grote klanten in alle sectoren in Europa ondersteunt, […]
Baas over eigen gegevens: pleidooi voor meer datasoevereiniteit
Aperitief Pensant Of je nu koopt op webshops, je medische dossier deelt met je dokter of in de cloud samenwerkt met collega’s: veel van je data staan online. En het delen ervan maakt je leven vaak een stuk makkelijker. Denk maar aan de overheid die je gegevens maar 1 keer hoeft te vragen in plaats […]