IT Infrastructure
Falende ICT-projecten zijn niet de schuld van het Mainframe
17/06/2019 | Written by: Frank van der Wal
Categorized: IT Infrastructure
Share this post:
In de laatste paar weken heb ik meerdere artikelen voorbij zien komen waarin falende overheid ICT-projecten worden beschreven. Als zo’n project faalt, en het de nationale pers haalt, dan hebben we het vaak over grote projecten. Niet zelden zijn het organisaties waar een mainframe draait. Zo nu en dan krijgt het mainframe de schuld. De opmerking als: “…moet de organisatie nog wel geld in oude – COBOL – software stoppen…” en dat soort zaken wordt dan wel eens geuit.
De trein met cowboys, das war einmal
Voor mij als mainframe enthousiast klinkt dat raar, misschien ook gek, maar bovenal dom. Het is net alsof je iemand verwijt met de trein te reizen, want ja, een trein rijdt toch op stoom. En je hebt waarschijnlijk ook nog de kans om door cowboys overvallen te worden. Ja, das war einmal. We hebben nu hoge snelheid treinen die je met 300 km/uur comfortabel van A naar Beter brengen.
Zo ook het mainframe. COBOL is een taal die weliswaar 50 jaar geleden ontwikkeld is, maar ze is steed up-to-date. Net als de andere specifieke mainframe talen zoals PL/1, worden er jaarlijks nieuwe features en updates op de compiler uitgebracht. Bovendien dienen deze talen een doel. Ze zijn ongeëvenaard snel en kunnen daardoor de vele 100 miljoenen transacties per dag met gemak uitvoeren. Elke micro-seconde telt, zeker als er nachtelijke batches worden gedraaid en een nacht ‘te kort’ dreigt te worden.
Documentatie, documentatie, documentatie,…
Organisaties die geen documentatie van de applicaties hebben opgebouwd komen uiteindelijk in problemen. Veranderingen en vernieuwingen worden dan niet meer doorgevoerd omdat men geen idee heeft welk effect dat heeft. Dan wordt er al snel teruggegrepen op holle frasen die stellen dat er geen vooruitgang geboekt kan worden als er een mainframe is. Maar dat is toch uit de lucht gegrepen? Hetzelfde probleem had zich voorgedaan als men in welke andere taal had geprogrammeerd en er geen documentatie op na had gehouden. Dat staat los van het mainframe. Ik houd mijn hart vast als al die agile Node.js code over een jaar of 5 nog eens bekeken dient te worden… Toch?
In die gevallen dat er geen adequate documentatie is, zijn er overigens prima technologieën beschikbaar. Deze kunnen code scannen en op vernuftige wijze de samenhang tussen modules en programma’s (al dan niet grafisch) weergeven.
3270 schermen, ook das war einmal
En nu ik toch lekker op dreef ben, laat ik dan ook meteen het fabeltje uit de wereld helpen dat moderne COBOL en PL1 ontwikkelaars louter met ‘Oost-Duitse’ 3270 schermen dienen te werken. Grafische development tooling met keyword coloring, autofill, etc. zijn beschikbaar zowel vanuit IBM als vanuit de Open Source wereld. Ja hoor, als men Microsoft Visual Code of Atom als favoriete editor heeft, is er niemand die zegt dat je dat niet op het mainframe kunt toepassen.
Ook het onzinnige statement dat mainframe development los zou staan van alle Source Control Managementsystemen, klopt niet. Als men Github gebruikt in een organisatie, is er geen enkele reden waarom mainframe code daar niet in meegenomen kan worden. Git draait net zo goed op z/OS als op Linux als op elk ander besturingssysteem.
Concluderend
Mislukte of stroef lopende ICT-projecten zijn er altijd geweest en zullen er altijd wel blijven. Als een organisatie haar zaken op orde heeft, op gebied van skills, documentatie, IT Architectuur en principes (die gehandhaafd worden, no matter what) dan is de kans dat het mis gaat kleiner.
Maar dat heeft niets te maken met het mainframe, COBOL of wat dan ook!
Deze blog is een initiatief van het “IBM Z schrijverscollectief”, bestaande uit Patrick Kingma en Frank van der Wal, ondersteund door Olaf Bleekemolen, en creëert een nieuwe, frisse blik op het IBM Z platform.
Abonneer je op deze blog-site en deel deze content op je eigen Social Media als je het interessant vind. Gebruik hiervoor de social buttons in de blog. Ook bloggen? Vloggen? Of op een andere manier IBM Z over het voetlicht brengen? Neem contact op met Olaf!
Digital Transformation Specialist, Presenter, Spokesman
Hardware is niet dood – Power10 maakt weg vrij voor hybride cloud en energiebesparing
Onlangs lanceerde IBM de eerste Power10 server. Een nieuwe generatie servers die door hun veranderde opbouw, componenten en functionaliteit zorgen voor forse verbeteringen, bijvoorbeeld qua prestaties, rekenkracht en energieverbruik. Zo maken de servers de weg vrij voor een duurzamere, flexibelere business op basis van een hybride cloud. Maar wat is het geheim achter deze […]
De hybrid cloud – van ‘big bang’ naar ‘fit for purpose’
De onlangs op Mars gelande robot Mars 2020 Rover is voorzien van twee Power-processoren. Het veelzijdige Power-platform is echter ook een van de bouwstenen van een effectieve hybrid cloudoplossing, net als bijvoorbeeld IBM’s Flash Core-ssd’s met hardwarematige encryptie en compressie. Hybrid Cloud is al een tijd een buzzword als het gaat om enterprise IT-architectuur. […]
Veilige gegevensopslag en digitaal vertrouwen: een stimulans voor bredere transformatie
Vertrouwen moet je verdienen. Dat geldt vooral in de digitale wereld en voor de overheid en publieke instanties. Overheidsorganisaties werken met enorm veel gevoelige persoonsgegevens die de burger hun toevertrouwde. Dat vertrouwen is nodig voor succesvolle hervormingen en initiatieven in het publieke domein. En het is essentieel voor een efficiënte uitvoering van beleidsmaatregelen en […]