Cloud
Strategisch shoppen in de cloud
Share this post:
Veel bedrijven die de stap maken naar de cloud, gedragen zich als een man die boodschappen gaat doen terwijl hij honger heeft: ze komen nooit met het goede thuis en altijd met teveel. Ik spreek daarbij overigens uit ervaring. Ik weet dat ik spullen nodig heb, maar omdat het ‘kan’ neem ik een besluit dat niet in lijn is met de hogere doelstellingen. Ook al kom ik met veel lekkere dingen thuis, het leidt niet tot een goede maaltijd.
Zoals een boodschappenlijstje kan helpen bij het selecteren van de juiste ingrediënten, is een cloudstrategie nodig bij het optimaal samenstellen van het huidige en toekomstige IT-landschap. Dat is zo en dat blijft zo, maar dankzij moderne ontwikkelingen kan de technologie tegenwoordig vooruit lopen op de strategie. Gaandeweg het doen van de boodschappen werk je je lijstje bij. En soms speel je al winkelend in op een nieuwe behoefte of een andere omstandigheid. Een aanbieding bijvoorbeeld.
Wanneer bedrijven ervoor kiezen om naar de cloud te gaan, dan rijzen uiteenlopende tactische en strategische vragen: wat is het doel, welke cloud kies je, hoe ga je erheen, wat ga je er doen? In plaats van te beginnen met de strategie, om vervolgens de technologie in te vullen, kun je nu starten bij het tweede. Ongeacht de later te kiezen strategie – bijvoorbeeld een volledige public-cloudaanpak of juist een hybride mix van specifieke publieke en private clouds en het eigen datacenter – kan je al aan de slag met het ontwikkelen van cloud-enabled of cloud-native toepassingen.
Transitiemiddel
Binnen IBM hebben we de One Cloud Architecture, waarmee je achter de firewall in een on-premise-datacenteromgeving een eigen cloudarchitectuur kunt neerzetten. Gebaseerd op open source, open standaarden en naadloos integrerend met de clouds in de buitenwereld. Ontwikkelaars kunnen microservices snel inzetten en desgewenst opschalen. Docker voor ontwikkeling, Kubernetes voor orkestratie. Dit levert grote voordelen op voor de business. IT-mensen krijgen op hun beurt de tijd om een goede strategische beslissing te nemen, waarmee de business ook op de lange termijn optimaal wordt ondersteund. Deze nieuwe cloudarchitectuur is feitelijk een transitiemiddel: je anticipeert op toekomstige ontwikkelingen en houdt flexibiliteit in je roadmap. Transities lopen namelijk niet langer noodzakelijkerwijs van A naar B. Je kunt kiezen om een deel van je workloads in A te laten draaien, een deel in B en eventueel ook nog wat in C. Er zijn diverse combinaties mogelijk, geheel afhankelijk van de specifieke requirements van het moment. Een bank zal er bijvoorbeeld niet voor kiezen om alles in de publieke cloud te zetten, waar een online winkel dat wel doet. Tegelijk zal men de klantgegevens misschien zelfs in het eigen datacenter willen houden.
Open standaarden
Het gevaar van de publieke cloud is dat developers deze zelf aanwenden, en vervolgens iets ontwikkelen dat vervolgens door de centrale IT moet worden geïntegreerd of onderhouden. Dankzij de One Cloud Architecture kan zoals gezegd een eigen cloud worden ingericht, met volledige controle vanuit IT, waar ontwikkelaars hun dingen kunnen doen. Als IBM geloven we dat je moet kiezen voor hetgeen in een specifiek geval het meest effectief is. Kies de juiste cloud voor de kantooromgeving, voor het hosten van websites en bijvoorbeeld een bare metal-cloud voor analytics. Omdat de IBM-cloudarchitectuur volledig gebaseerd is op open standaarden, kun je je strategie invullen met meerdere vendors. Alles in het kader van de multicloud-gedachte, inclusief het management ervan.
Hoge prioriteit
De cloud en de bijbehorende strategie blijven onverminderd hoog op de agenda en roadmap van willekeurig welke organisatie. Maar met IBM Cloud Private zijn de cloud-capabilities nu ook naar de on-premise-omgeving gebracht.. De bal ligt bij de developers, die direct aan de slag kunnen, zonder afhankelijkheid van de infrastructurele basis. Het is ironisch genoeg de technologie zelf die het idee van ‘strategy first’ niet langer noodzakelijk maakt. Dus net als in de supermarkt: altijd de boodschappen doen die in lijn liggen met de hogere doelstellingen. Misschien dat ik dan een keer met het juiste thuiskom.
Wil je meer weten over de mogelijkheden van een hybride cloud? Je kunt ook zelf testen hoe het werkt om met IBM Cloud Private aan de slag te gaan: Deploy cassandra in kubernetes, BlockChain on Kubernetes of kijk in onze code patterns voor andere voorbeelden.
IBM Cloud Advocate
Digitale Sovereiniteit – Welke weg slaat Europa in?
Vertrouwen opbouwen in de cloud vormt de kern van een nieuwe beweging in Europa die als doelstelling heeft om bedrijven te ondersteunen bij het halen van waarde uit hun data en het doen van technologische innovaties. De enorme schat aan industriële data in Europa is nog groter geworden door de versnelde digitalisering tijdens de […]
Overheidstoegang tot data: alle feiten op een rij
Door Martin Jetter, IBM Chairman of Europe, Middle-East and Africa Met meer dan 100 jaar engagement in Europa, heeft IBM veel clouddatacenters, onderzoekslaboratoria, innovatie hubs en ‘centers of excellence’ verspreid over Europa. We hebben niet alleen een van de langst bestaande geschiedenis van een technologiebedrijf dat grote klanten in alle sectoren in Europa ondersteunt, […]
Baas over eigen gegevens: pleidooi voor meer datasoevereiniteit
Aperitief Pensant Of je nu koopt op webshops, je medische dossier deelt met je dokter of in de cloud samenwerkt met collega’s: veel van je data staan online. En het delen ervan maakt je leven vaak een stuk makkelijker. Denk maar aan de overheid die je gegevens maar 1 keer hoeft te vragen in plaats […]