Generic
IBM presenteert SMART-in-Car-project in samenwerking met NXP
05/11/2013 | Written by: Think Blog redactie (0cB)
Categorized: Generic
Share this post:
Slimmere mobiliteit: de eerste resultaten zijn veelbelovend
Iedereen merkt het wel: de wegen slibben dicht en je moet steeds meer tijd uittrekken om op je bestemming te geraken. Bij automobilisten groeit de ergernis, maar vooral de impact op zowel de economie als het milieu is enorm. Om die reden startten 23 wegbeheerders in september 2003 met het project Beter Bereikbaar Zuidoost-Brabant (BBZOB). Doel is de bereikbaarheid van de regio te waarborgen en te verbeteren door het inzetten van slimme verkeersmanagementmaatregelen. In 2012 benaderde BBZOB IBM en chipmaker NXP om in dit kader een slimme verkeersproef uit te werken in de regio Eindhoven.
De bedrijven verenigden zich met partners als Nokia, Tass, Beijer Automotive, KPN, Cibatax, Technolution, TNO, ANWB, Rijkswaterstaat en TU Eindhoven in het SMART-in-Car-consortium. Samen testten ze een systeem waarmee sensorinformatie uit auto’s – sowieso beschikbaar dankzij de talloze chips die in een auto te vinden zijn – wordt ingezet om wegbeheerders en automobilisten te informeren over onveilige verkeerssituaties. Het consortium kreeg daarbij de ondersteuning van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Noord-Brabant en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven. Concreet werden 200 auto’s van de ANWB en de regionale taxicentrale Cibatax uitgerust met een slim kastje met chip dat werd verbonden met de interne elektronicacomponenten (zoals de remmen, ruitenwissers en wielen) van de auto. Het kastje stuurt de gegevens in realtime naar de cloud, waar ze verrijkt worden met realtime verkeersinformatie van Nokia en met info van de dynamische matrixborden van Rijkswaterstaat om inzicht te geven in de lokale situatie op de weg.
Onmiddellijk inzicht
De toepassingen van het SMART-in- Car-systeem zijn velerlei en concreet. Zo waarschuwt SMART-in-Car bestuurders voor files of wijst het hun op gevaarlijke verkeerssituaties. Als het systeem bijvoorbeeld opmerkt dat meerdere auto’s op één plaats remmen in combinatie met alarmlichten, geeft dit de staart van een file aan. Taxibedrijf Cibatax gebruikt de sensorinformatie over acceleratie en remgedrag om zijn chauffeurs te coachen. Het systeem geeft hen wekelijks een ‘rapport’cijfer dat hun rijstijl weergeeft. Op deze manier worden de chauffeurs gestimuleerd om hun rijgedrag te verbeteren en zo het brandstofverbruik te verlagen. Marco van de Ven, wagenparkbeheerder bij Cibatax, is alvast overtuigd. “Toen we werden benaderd om het SMART-in- Car-systeem uit te proberen, waren we meteen enthousiast. Voor ons is de rijstijlanalyse een groot pluspunt. We merken dat het systeem echt leeft onder de chauffeurs. Ze vergelijken elkaars rijstijlcijfer, waardoor ze erg gemotiveerd zijn om hun rijgedrag aan te passen en daar vaart de veiligheid én het brandstofverbruik alleen maar wel bij. We gaan dan ook door met dit project, zelfs nu de pilotfase is afgelopen”, aldus Marco van de Ven. Wegbeheerders halen uit de SMART-in- Car data dan weer nuttige informatie over de staat van het wegdek. Zo duidt neerslag in combinatie met vriestemperaturen op sneeuw of ijzel en dus gladheid en toont informatie van de schokdempers waar er gaten in de weg zitten. Daarbij komt dat de chip precies weet waar een auto zich bevindt door middel van zijn GPS-positionering. Meteen kunnen wegbeheerders maatregelen nemen en lokaal zout bijstrooien of de gaten in de weg repareren.
Volgens Erik-Mark Huitema, IBM Mobility Solution Executive, is de impact van deze oplossing niet te onderschatten. “Als we echt uit alle auto’s deze informatie kunnen halen en kunnen combineren met waardevolle informatie, zodat de verkeersveiligheid en de doorstroming verbeteren, dan hebben we daar allemaal wat aan. Dan worden steden prettiger om in te leven, regio’s worden efficiënter en kan de economie blijven doorgroeien.”
Dat slimme mobiliteitsoplossingen de toekomst zijn, staat buiten kijf. Er komt dan ook zeker een vervolg op dit pilotproject. Niet alleen gaat Cibatax verder op de ingeslagen weg, er lopen ook gesprekken tussen het ministerie van Infrastructuur en Milieu en zijn Oostenrijkse tegenhanger om de technieken toe te passen op de corridor van Rotterdam naar Wenen. Wordt ongetwijfeld vervolgd!
Is regulation enabling or hindering innovation in the financial services industry?
Anne Leslie, Cloud Risk & Controls Leader Europe, IBM Cloud for Financial Services Europe’s financial services sector is in the throes of wide scale digital transformation – a transition being accelerated by the growing adoption of digital solutions and services to help keep up with the demands of digitally savvy consumers. While there can be […]
The Digital Operational Resilience Act for Financial Services: Harmonised rules, broader scope of application
The Digital Operational Resilience Act – what and why As part of the European Commission’s Digital Finance Package, the new Digital Operational Resilience Act, or in short DORA, will come into force in the coming period. The aim of DORA is to establish uniform requirements across the EU that improve the cybersecurity and operational resilience […]
Banking on empathy
Suppose you’re owning a small boutique wine shop and have gone through two difficult years because of the Covid-19 pandemic. As the pandemic seems to be on its way back, it is time to revitalize the shop. And this causes direct a huge challenge: the wine stock needs to be replenished but you have used […]