IT Infrastructure

Nooit meer ‘nee’ verkopen met SAP S/4HANA

Share this post:

Halverwege dit decennium stopt SAP met de support van SAP ECC. Voor die tijd kunnen retailers in hun eigen tempo migreren naar het nieuwe SAP ERP-systeem S/4HANA. Behalve het aflopen van support zijn er meer redenen om tijdig over te stappen. Zo biedt S/4HANA onder andere real-time inzicht in de voorraden en is het te gebruiken op tablets, smartphones en PDA’s. IBM kan de migratie naar S/4HANA stroomlijnen met zijn BLUEFIELD Transformation-methode.

S/4HANA is de opvolger van het ERP-pakket SAP ECC. De nieuwe versie van de SAP ERP-software maakt gebruik van een eigen in-memory platform. Daardoor kunnen grote datahoeveelheden veel sneller verwerkt worden dan in ECC. Een ander verschil tussen de oude en nieuwe SAP-suites, is de gebruikersinterface SAP Fiori. Deze is gebruiksvriendelijker, wat prettiger werkt en de productiviteit van gebruikers stimuleert. Aan de andere kant is SAP Fiori prima geschikt voor mobiele toepassingen. Ontwikkelaars kunnen op basis van SAP Fiori applicaties bouwen voor bijvoorbeeld PDA’s en tablets.

Real-time inzicht
Alles wat langs de kassa gaat, wordt meteen verwerkt in S/4HANA. Dat betekent dat retailers en hun logistieke partners beschikken over real-time verkoopdata en à la minute inzicht hebben in de actuele winkelvoorraden. Dat is een aanzienlijk voordeel ten opzichte van SAP ECC, waarmee retailers pas de volgende ochtend weten wat er verkocht is en deze informatie in rapportages kunnen gieten… die wellicht op het moment dat ze het levenslicht zien alweer achterhaald zijn.

Geen lege vakken
Retailers die met SAP ECC of S/4HANA werken, combineren dit ERP-systeem vaak met SAP Forecasting & Replenishment (F&R). Deze module analyseert de verkoopdata in combinatie met externe gegevens, zoals de weersvoorspelling en bezoekersaantallen van voorgaande jaren en weekenden. Daardoor kunnen retailers bijvoorbeeld nauwkeurig voorspellen welke artikelen ze in welke hoeveelheden in december in de schappen en het magazijn moeten hebben liggen. Zo gaan de voorraadkosten omlaag en hoeven winkeliers nooit meer ‘nee’ te verkopen.

Mobiel bruikbaar
SAP ECC staat bekend om zijn vele tabbladen, buttons en pagina’s. De nieuwe Fiori-gebruikersinterface heeft een overzichtelijkere structuur en prettigere look-and-feel. Dat maakt S/4HANA gebruiksvriendelijker en beter afgestemd op de gebruikerswensen. Doordat de interface geschikt is voor mobiele apparaten, kunnen retailers hun ERP-systeem voortaan ook beschikbaar maken voor personeel op de winkelvloer. Met een PDA of tablet kunnen ze bijvoorbeeld artikelen inscannen en zo direct zien wat de voorraad is en eventueel nieuwe producten bestellen. Met S/4HANA kan dat gedurende de hele dag, dus retailers hoeven niet aan het einde van de dag pas de balans op te maken en eventuele bestellingen te plaatsen. Het resultaat? Tijdswinst, snellere levering en geen lege schappen.

Vanwege de complexiteit en de duur kijken veel retailers op tegen de migratie naar S/4HANA. Onnodig, want IBM heeft beproefde methodes om de overstap te stroomlijnen. In de eerste plaats werkt IBM met de zogenaamde ‘core model retail company’; een retailspecifieke basis voor S/4HANA. Met dit voorgeconfigureerde model legt IBM het fundament voor een snellere maatwerkimplementatie. Daarnaast kunnen retailers hun migratie stroomlijnen met IBM S/4HANA BLUEFIELD™ Transformation. Deze methodiek resulteert in een 75 procent snellere adoptie en implementatie van S/4HANA.

Jouw migratie stroomlijnen met IBM S/4HANA BLUEFIELD? Neem contact op met Kareen Owusu (Kareen.Owusu@ibm.com), IBM Consumer & Retail industrie.

Voor meer inzichten rond IBM in de Consumer  & Retail industrie, bezoek onze website.

 

SAP Project Manager & Senior Managing Consultant at IBM

More stories

Hardware is niet dood – Power10 maakt weg vrij voor hybride cloud en energiebesparing

  Onlangs lanceerde IBM de eerste Power10 server. Een nieuwe generatie servers die door hun veranderde opbouw, componenten en functionaliteit zorgen voor forse verbeteringen, bijvoorbeeld qua prestaties, rekenkracht en energieverbruik. Zo maken de servers de weg vrij voor een duurzamere, flexibelere business op basis van een hybride cloud. Maar wat is het geheim achter deze […]

Continue reading

De hybrid cloud – van ‘big bang’ naar ‘fit for purpose’

  De onlangs op Mars gelande robot Mars 2020 Rover is voorzien van twee Power-processoren. Het veelzijdige Power-platform is echter ook een van de bouwstenen van een effectieve hybrid cloudoplossing, net als bijvoorbeeld IBM’s Flash Core-ssd’s met hardwarematige encryptie en compressie. Hybrid Cloud is al een tijd een buzzword als het gaat om enterprise IT-architectuur. […]

Continue reading

Veilige gegevensopslag en digitaal vertrouwen: een stimulans voor bredere transformatie

  Vertrouwen moet je verdienen. Dat geldt vooral in de digitale wereld en voor de overheid en publieke instanties. Overheidsorganisaties werken met enorm veel gevoelige persoonsgegevens die de burger hun toevertrouwde. Dat vertrouwen is nodig voor succesvolle hervormingen en initiatieven in het publieke domein. En het is essentieel voor een efficiënte uitvoering van beleidsmaatregelen en […]

Continue reading