Industries

De volgende stap in de digitale transformatie van de publieke sector

Share this post:

Er bestaat geen twijfel over dat “digitale transformatie” aan de basis lag van de digitale strategie van de afgelopen vijf jaar. Overheidsinstellingen over de hele wereld zijn op zoek gegaan naar manieren om hun processen te digitaliseren en meer open platformen aan te bieden met een veilige toegang tot gegevens.

Vandaag de dag kijken deze zelfde organisaties naar een volgende stap. De overheid wil nu de burgerbeleving centraal zetten en burgers meer waarde aanbieden. Hierbij speelt het innoveren op de Cloud een cruciale rol.

Belangrijk bij het opstellen van deze nieuwe digitale agenda, is het opzetten van een bestuursmodel en een goede technologische infrastructuur. Zo kan er prioriteit gegeven worden aan data-gestuurde inzichten en kan men burgers, organisaties en systemen met elkaar verbinden.

We zien nu al hoe digitalisering de werkwijze van bepaalde overheidsorganisaties veranderd heeft. Kijk maar naar applicaties zoals mijnpensioenoverzicht.nl en Berichtenbox.

Vandaag bestaat de mogelijkheid, meer dan ooit tevoren, om data gegenereerd door mensen, apparaten en systemen, te analyseren, verbanden te leggen en nieuwe inzichten te verwerven. Het volume en de complexiteit van deze data blijft sterk toenemen. Hoewel de middelen schaars zijn en de behoefte aan kostenefficiëntie steeds groter wordt, ontstaat hierdoor tevens de nood aan nieuwe vormen van platformen, gebaseerd op data, gebouwd op de Cloud. Platformen die alle soorten gegevens kunnen verwerken, of het nu gaat om gestructureerde, semi-gestructureerde of ongestructureerde data. 

Waar moeten overheidsorganisaties rekening mee houden?

Overheid

Digitale inzichten stimuleren innovatie

Met de toename van geconnecteerde apparaten, creëren burgers en ondernemingen meer en meer gegevens over zichzelf. Overheidsorganisaties krijgen daardoor potentieel toegang tot grotere hoeveelheden gestructureerde en ongestructureerde gegevens. Dit biedt overheden de mogelijkheid om betere inzichten te verwerven en onderbouwde beslissingen te nemen over het welzijn van de burgers en m.b.t. hun eigen processen. Geïnformeerde beslissingen gebaseerd op een juiste verwerking en correcte analyse van de data.

Om overheidsdiensten eenvoudiger, beter en veiliger te maken, zijn innovatieve oplossingen, sterke maatregelen tegen cybercriminaliteit en platformen met hoge beschikbaarheid nodig, zowel op vlak van infrastructuur als op vlak van digitale diensten. Cloud computing is essentieel voor de uitbouw van digitale intelligentie en gepersonaliseerde dienstverlening aan de burgers.

Wat na de digitalisering?

Overheidsdiensten beginnen nu reeds in te zien hoe ze dankzij inzicht in data het contact met de burger opnieuw kunnen uitvinden. Maar ook hoe ze hun dienstverlening naar een hoger niveau kunnen tillen. Nu kostenefficiëntie en flexibiliteit de norm zijn geworden, gaan deze nieuwe overwegingen een positieve impact hebben op de bestaande diensten.  Dit zorgt voor een nieuwe boost aan het contact tussen overheid en burger. Wil u graag meer weten over hoe de overheid zich digitaal verder kan transformeren?  Download het rapport.

Sector Leader Dutch Government & Health at IBM

More stories

The Digital Operational Resilience Act for Financial Services: Harmonised rules, broader scope of application

The Digital Operational Resilience Act – what and why As part of the European Commission’s Digital Finance Package, the new Digital Operational Resilience Act, or in short DORA, will come into force in the coming period. The aim of DORA is to establish uniform requirements across the EU that improve the cybersecurity and operational resilience […]

Continue reading

Banking on empathy

Suppose you’re owning a small boutique wine shop and have gone through two difficult years because of the Covid-19 pandemic. As the pandemic seems to be on its way back, it is time to revitalize the shop. And this causes direct a huge challenge: the wine stock needs to be replenished but you have used […]

Continue reading

Digitale Sovereiniteit – Welke weg slaat Europa in?

  Vertrouwen opbouwen in de cloud vormt de kern van een nieuwe beweging in Europa die als doelstelling heeft om bedrijven te ondersteunen bij het halen van waarde uit hun data en het doen van technologische innovaties. De enorme schat aan industriële data in Europa is nog groter geworden door de versnelde digitalisering tijdens de […]

Continue reading