Generic

Digital reinvention, hoe verantwoord gaan we hiermee om?

Share this post:

De wereld heruitvinden met digitale systemen. En hoe zit het met de mens en ethiek?

Digitale havenmeesters, zelfrijdende auto’s, systemen die zeggen wanneer ze onderhoud nodig hebben. Dat vraagt meer dan ambitie en slimme technologie.

Kom naar Think Amsterdam, 9/10/11 oktober

Een autonoom varend schip dat met behulp van een digitale havenmeester de haven wordt ingeloodst.  Als het aan Havenbedrijf Rotterdam ligt is het in 2030 werkelijkheid. En dat is nog maar een deel van de grootse plannen. Op Think Amsterdam, een event over digitale transformatie op 9, 10 en 11 oktober, komt het bedrijf vertellen over zijn ambities en aanpak, zoals de ontwikkeling van een digitale twin.

Wat heb je naast dit soort moonshot thinking, een duidelijke strategie en technologie nog meer nodig om je business en de wereld opnieuw uit te vinden?

Van autonoom varende schepen maak ik een sprongetje naar zelfrijdende auto’s, want ook die heb je tegen 2030. Dat betekent dat alles slim moet worden. Niet alleen de auto, maar ook de omgeving tot aan de lantaarnpalen toe. Je moet ook alle data van die sensoren razendsnel kunnen verwerken. Liefst binnen een 200ste milliseconde, anders krijg je ongelukken. Dat vraagt netwerken met een hele lage vertraging.

Die data heb je ook nodig om modellen te trainen. Zodat de zelflerende systemen die de autonoom rijdende auto’s én hun chauffeurs ondersteunen steeds slimmer worden. Want net zoals bij de digitale havenmeester blijft de mens een belangrijke rol spelen.

Het doel van artificiële intelligentie is mensen steeds beter te helpen bij het nemen van complexe beslissingen. De kracht van mens en machine benutten in een ‘instrumented planet’ waarin alles met elkaar verbonden is.  Het is een van de vijf thema’s waar we als IBM mee bezig zijn.

 

Externe data

Naast eigen data is het belangrijk dat je data van buitenaf kunt integreren in je digitale processen en systemen. Een voorbeeld is de weerdata van IBM-bedrijf The Weather Company. Er is geen industrie te bedenken waar het weer geen invloed op heeft.

Als je weet hoe en waar het weer impact heeft op je waardeketen, helpt dat je als bedrijf om goede beslissingen te nemen. Denk aan logistieke processen waar je de planning en route aanpast op basis van de weersverwachting. In de haven van Rotterdam heeft bijvoorbeeld het smelten van ijswater door langdurige hitte invloed op de hoogte van de waterstanden. En dat heeft weer effect op de operaties.

Red Bull Racing, een heel andere tak van sport, is ook aan het kijken hoe ze externe weerdata kunnen gebruiken. Hun F1-auto’s zijn uitgerust met meer dan 500 sensoren, de data die ze verzamelen gaan rechtstreeks vanaf de racebaan naar de fabriek. Daar worden op basis van data-analyse strategische keuzes gemaakt voor de wedstrijd, onder meer over de pitstoppen. Om nog betere beslissingen te nemen, bijvoorbeeld welke banden het beste zijn onder bepaalde condities, is Red Bull Racing nu aan het kijken hoe ze er gegevens over het weer aan kunnen toevoegen.

Op Think Amsterdam vertelt The Weather Company over de samenwerking en innovatie-aanpak.

 

Asset management bij digitale transformatie

Een ander belangrijk onderdeel van digitale transformatie is assetmanagement. Daar begint het voor een deel mee. Door objecten met behulp van sensoren te beschrijven in de fysieke en virtuele wereld kun je in kaart brengen hoe processen en ecosystemen werken en kijken hoe je deze kunt optimaliseren.

Dat doet liftfabrikant Kone al jaren met succes. De liften van het bedrijf zijn uitgerust met IoT-sensoren die de prestaties monitoren. Met deze data, analytics en machine learning kan Kone ingrijpen voor er problemen optreden.  Het stuurt zijn onderhoudsmonteurs beter aan en verhoogt de service aan klanten ― een mooi voorbeeld van een nieuw businessmodel op basis van predictive maintenance.

Ook op Schiphol zijn ze vooruitstrevend op het gebied van assetmanagement. Ze zijn onder meer bezig automatische ticketing in te voeren voor hun externe onderhoudspartners. Geeft een sensor in een object aan dat er onderhoud nodig is. Dan krijgt een gekwalificeerde onderhoudsmedewerker direct alle relevante informatie op zijn mobiele device en kan hij direct in actie komen.

Zowel Kone als Schiphol delen op Think Amsterdam hun aanpak en ervaringen.

 

Blockchain

Havenbedrijf Rotterdam, Kone, Schiphol, … tot nu toe heb ik allemaal voorbeelden gegeven van digitale transformatie binnen grote bedrijven. Natuurlijk zijn ook kleine bedrijven in staat om processen opnieuw uit te vinden met behulp van nieuwe technologie.

Ik denk bijvoorbeeld aan Undeveloped, een start-up. Dit bedrijf ontwikkelde in een half jaar tijd een oplossing die geïnteresseerde partijen inzicht biedt in de beschikbaarheid van webdomeinen, zonder de GDPR-regels te schenden. Daarvoor maakt het gebruik van onze blockchaintechnologie ― zo hoeft het zelf geen kostbare investeringen in ontwikkeling te doen. Bovendien kan Undeveloped zijn dienstverlening in no-time opschalen.

 

AI en ethiek

Van de privacybescherming van Undeveloped tot slot een bruggetje naar nog een cruciaal aspect van digitale transformatie. Ethiek.

Wist je dat vijftig procent van alle data op je smartphone nu al wordt ondersteund door AI? Het is een ontwikkeling waar we heel bewust en correct mee om moeten gaan. Daarom hebben we bij IBM, Francesca Rossi, Global Leader for AI Ethics, die zich speciaal richt op de ethische aanpak van AI.

We streven er naar om systemen zonder vooroordelen te trainen en controleren ook achteraf of ze zonder ‘bias’ werken. Stel, je voedt een zelflerend alleen plaatjes van blanke mannen, dan herkent het nooit mannen met een andere huidskleur of vrouwen. Ook gebruiken we data van klanten alleen voor het trainen van hun eigen systemen, nooit voor die van onszelf. Klantdata en -resultaten blijven eigendom van klant.

Dit soort ethische zaken zijn onderwerp van gesprek op Think Amsterdam. Want hoe fantastisch en ambitieus een moonshot ook is, de digitale transformatie moet wel in alle opzichten verantwoord zijn.

Kom naar Think Amsterdam, 9/10/11 oktober

IBM Chief Technology Officer Benelux - Distinguished Engineer & Reverse Historian

More stories

Is regulation enabling or hindering innovation in the financial services industry?

Anne Leslie, Cloud Risk & Controls Leader Europe, IBM Cloud for Financial Services Europe’s financial services sector is in the throes of wide scale digital transformation – a transition being accelerated by the growing adoption of digital solutions and services to help keep up with the demands of digitally savvy consumers. While there can be […]

Continue reading

The Digital Operational Resilience Act for Financial Services: Harmonised rules, broader scope of application

The Digital Operational Resilience Act – what and why As part of the European Commission’s Digital Finance Package, the new Digital Operational Resilience Act, or in short DORA, will come into force in the coming period. The aim of DORA is to establish uniform requirements across the EU that improve the cybersecurity and operational resilience […]

Continue reading

Banking on empathy

Suppose you’re owning a small boutique wine shop and have gone through two difficult years because of the Covid-19 pandemic. As the pandemic seems to be on its way back, it is time to revitalize the shop. And this causes direct a huge challenge: the wine stock needs to be replenished but you have used […]

Continue reading