Generic

Het geheim voor een toekomstbestendige financiële afdeling? Niet-financiële data!

Share this post:

Big data heeft de wereld razendsnel veroverd. Zowel de hoeveelheid als de variatie van de beschikbare data groeien. Het is daardoor niet verbazingwekkend dat een breed scala aan organisaties en afdelingen kijkt hoe zij data het beste kunnen gebruiken. De financiële afdeling wijkt hier niet in af. Er moet echter verder gekeken worden dan alleen maar naar financiële data. Een vuistregel is dat alle data die een impact kan hebben op de financiële prestaties het waard is om in acht te nemen.

Voorbeelden zal zulke informatie zijn data die betrekking hebben op de productieketen, HR en product kwaliteit. Maar zelfs het weer is het waard om in acht te worden genomen. Slecht weer kan namelijk een impact hebben op services en verkoopcijfers van bepaalde producten – zowel positief als negatief. Weer data is inmiddels al zo precies en breed beschikbaar dat retailers en horeca deze data gebruiken om hun services en voorraden aan te passen, wat dan reflecteert in de financiële prestatie.

Het belang van niet-financiële data is een van de belangrijkste uitkomsten van een FSN survey onder bijna 1000 senior financiële executives, genaamd “The Future of Planning, Budgeting & Forecasting.” Als u alleen financiële KPIs meeneemt in het creëren van financiële prognoses, laat u een schat aan informatie ongebruikt.

Het is duidelijk dat het meenemen van niet-financiële data uw prognoses accurater maakt. De hoeveelheid en variatie van niet-financiële data bevat een goudmijn aan informatie over toekomstige prestaties. Het is dus geen verrassing dat investeerders eisen zulke data te zien in bedrijfsverslagen. Als data een middel is om de realiteit zo precies mogelijk weer te geven, is het een goed idee om er zo veel mogelijk van ter beschikking te hebben.

Investeren in applicaties die de impact van niet-financiële data op uw financiële prestaties kunnen monitoren en modelleren, is een slimme zet. In dit tijdperk van disruptie en snelle verandering kunt u een competitief voordeel ontwikkelen als u wendbaarheid, precisie en reactievermogen in uw prognoses weet in te bouwen.

Mocht u meer wilt weten over hoe financiële teams preciezere en snellere prognoses en plannen kunnen leveren dankzij een schat aan corporate intelligence, download en lees hoofdstuk 1 Non-Financial Data – The Forecasting Game Changer” dan hier.

In onze volgende blog leggen we uit waarom Financiële planning en analyse (FP&A) van cruciaal belang zijn. Hou ons blogplaform in de gaten !

Client Technical Specialist Data & AI @ IBM

More stories

Is regulation enabling or hindering innovation in the financial services industry?

Anne Leslie, Cloud Risk & Controls Leader Europe, IBM Cloud for Financial Services Europe’s financial services sector is in the throes of wide scale digital transformation – a transition being accelerated by the growing adoption of digital solutions and services to help keep up with the demands of digitally savvy consumers. While there can be […]

Continue reading

The Digital Operational Resilience Act for Financial Services: Harmonised rules, broader scope of application

The Digital Operational Resilience Act – what and why As part of the European Commission’s Digital Finance Package, the new Digital Operational Resilience Act, or in short DORA, will come into force in the coming period. The aim of DORA is to establish uniform requirements across the EU that improve the cybersecurity and operational resilience […]

Continue reading

Banking on empathy

Suppose you’re owning a small boutique wine shop and have gone through two difficult years because of the Covid-19 pandemic. As the pandemic seems to be on its way back, it is time to revitalize the shop. And this causes direct a huge challenge: the wine stock needs to be replenished but you have used […]

Continue reading