Generic

Vier stappen naar een toekomstbestendige financiële afdeling

Share this post:

Dat de financiële sector een aantal evoluties van epische proporties doormaakt, is een understatement. De sector als zodanig ziet de ontwrichtende opkomst van gespecialiseerde FinTech-bedrijven en startups. Blockchain is het gesprek van de dag als een fundamentele game changer. Er is veel vraag naar data-analisten en specialisten op het gebied van predictive analytics, maar het aanbod is beperkt, waardoor er een tekort is aan talenten. Maar corporate finance afdelingen en bedrijven zelf maken ook snelle veranderingen door wat een enorme impact heeft op de plannings-, budgetterings- en forecastingfuncties.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Door de vier onderstaande maatregelen te hanteren, kunt u dit nieuwe tijdperk van financiën met vertrouwen tegemoet zien:

  1. Verrijk analyses met niet-financiële big data.
    Als u zich alleen maar vasthoudt aan financiële gegevens in je prognoses en plannen, heeft u oogkleppen op. Zorg ervoor dat u weet wat er buiten uw afdeling en buiten de muren van uw organisatie gebeurt.
  2. Financiële planning en analyse (FP&A) zijn van cruciaal belang.
    In een datagedreven omgeving zijn financiële planning en analyse van cruciaal belang. FP&A-specialisten zijn een strategische aanwinst voor alle organisaties. Investeren in personeel dat zowel de financiële als de IT-kant van de medaille kent, zal altijd een slimme keuze zijn.
  3.  Verenig de cloud.
    Hoewel de cloud een geweldig middel is om de nodige veelzijdigheid in uw bedrijfsprocessen te brengen, gebeurt het maar al te vaak dat verschillende bedrijfsmodellen in verschillende delen van het bedrijf beperkingen opleggen aan het succes van cloudmigratie. Grijp deze kans aan om planning, budgettering en forecasting te implementeren via een enkele cloudoplossing.
  4. Continuous planning is de toekomst.
    De toename van big data en de groeiende capaciteiten van analytische tools maken continuous planning een zeer reële mogelijkheid. Het zorgt voor een accuratere en snellere analyse en een betere anticipatie op veranderingen in de markt.

In de komende weken zullen we deze vier onderwerpen grondiger bespreken in een blogserie. Bezoek regelmatig ons blogplatform.

Wilt u hiermee nu reeds aan de slag? Overweeg dan IBM Planning Analytics, waarmee u uw essentiële plannings-, budgetterings- en forecastingprocessen kunt automatiseren. Het biedt ook self service analytics voor zakelijke gebruikers en flexibele, multidimensionale modellering. Lees er hier meer over.

Mocht u nieuwsgierig zijn naar de enquête die als basis diende voor de bovenstaande aanbevelingen, kunt u de samenvatting van “The Future of Planning, Budgeting and Forecasting” (door FSN) downloaden via deze link.

Client Technical Specialist Data & AI @ IBM

More stories

Is regulation enabling or hindering innovation in the financial services industry?

Anne Leslie, Cloud Risk & Controls Leader Europe, IBM Cloud for Financial Services Europe’s financial services sector is in the throes of wide scale digital transformation – a transition being accelerated by the growing adoption of digital solutions and services to help keep up with the demands of digitally savvy consumers. While there can be […]

Continue reading

The Digital Operational Resilience Act for Financial Services: Harmonised rules, broader scope of application

The Digital Operational Resilience Act – what and why As part of the European Commission’s Digital Finance Package, the new Digital Operational Resilience Act, or in short DORA, will come into force in the coming period. The aim of DORA is to establish uniform requirements across the EU that improve the cybersecurity and operational resilience […]

Continue reading

Banking on empathy

Suppose you’re owning a small boutique wine shop and have gone through two difficult years because of the Covid-19 pandemic. As the pandemic seems to be on its way back, it is time to revitalize the shop. And this causes direct a huge challenge: the wine stock needs to be replenished but you have used […]

Continue reading