Generic
De weg naar succesvolle digitalisering begint op de werkvloer
14/08/2017 | Written by: Andre de Locht
Categorized: Generic
Share this post:
In dit data-gedreven tijdperk waarin data nieuwe klanten vindt, bestaande klanten bindt en efficiëntie mogelijk maakt, lijkt iedereen wel een idee te hebben over digitalisering en de waarde die het oplevert voor de business. Maar hoe creëer je echte waarde met data? En waar begin je?
Traditioneel is het de sales- en marketingafdeling die data inzetten op zoek naar nieuwe manieren om met data klanten te bereiken. Maar tegenwoordig speelt data overal een belangrijke rol. Klantmanagers in een productieomgeving gebruiken data om productieprocessen te stroomlijnen en sneller te kunnen produceren. Bij logistieke processen zoals het plannen van slimmere routes en weten wanneer klanten beschikbaar zijn voor levering aan huis, is data niet meer weg te denken. Voor al deze voorbeelden geldt: data-first. Oftewel: ieder digitaliseringsproces begint met een gedegen datastrategie. Maar ook, begin klein en schaal daarna snel bij.
Find, share en collaborate
Iedere organisatie die een data-gedreven digitale transformatie doorgaat, krijgt te maken met drie kritieke fases: find, share en collaborate. Allereerst is het belangrijk om te bepalen welke data je nodig hebt om een use case te realiseren. Hoe haal ik het beste redendement uit bestaande, nieuwe, interne en externe data? En hoe zorgen we voor een duurzame datastrategie die verschillende type data veilig beheert en integreert in een flexibele IT architectuur. Dat laatste is van essentieel belang bij het managen en delen van data. Vergelijk het met een ‘traditionele’ bibliotheek. Ieder bedrijf zou over een index moet beschikken die precies weet waar je verschillende data assets kunt vinden. Alleen met volledig transparante toegang tot alle type data (onsite, managed, in cloud etc.) kunnen de verschillende datasets in een organisatie goed gemanaged en ingezet worden. We noemen dat data governance 2.0 of unified governance. Hiermee proberen we een catalogus aan te reiken voor iedereen in een organisatie die afhankelijk is van data om nieuwe activiteiten en initiatieven te ontplooien, zoals bijvoorbeeld data analisten, business analisten, data scientists. Met de juiste toegang tot data zie je ook steeds vaker nieuwe, cross-disciplinaire samenwerkingen ontstaan.
Lees het 20/20 Vision CIO report >>>
Werkvloer als proeftuin
De andere kant van deze data-first mindset, is dat organisaties nog nooit zo afhankelijk zijn geweest van data en digitalisering. Naar mijn idee is het belangrijk om niet in één keer al te grote stappen te zetten. De meeste vragen en uitdagingen ontstaan op de werkvloer – een fantastische proeftuin om digitalisering in een kleine omgeving te testen en optimaliseren. Maak je het eerste project te groot of te complex, dan zijn er al snel veel te veel verschillende variabelen om te managen. Door het klein te houden kun je binnen no-time een waardevolle use case creëren, die snel opgeschaald en aangepast kan worden voor andere afdelingen van de organisatie. Nog een voordeel is dat je direct concreet resultaat kan laten zien, wat helpt om draagvalk te creëren voor de uitrol van toekomstige digitaliseringsprojecten.
Al deze veranderingen leggen druk op de CIO. Naast het managen van de transitie naar een data-first bedrijfsarchitectuur, moeten ook de vraagstukken en wensen van collega’s CDO en CFO goed overwogen en geïntegreerd worden. Een CIO is gebaat bij een stabiele en gecontroleerde omgeving met zo weinig mogelijk kosten. Een CDO zal juist vragen om flexibiliteit en investeringen die een organisatie nog wendbaarder en sneller kunnen maken. Daarbij komt dat met de komst van een data-first omgeving een veel grotere groep dan voorheen te maken krijgen met de IT-architectuur en data-infrastructuur van een organisatie. Het zorgt ervoor dat dergelijke beslissingen door het hele management, in plaats van alleen de CIO of CDO genomen dienen te worden. De CIO, CDO en CFO zullen veel meer en veel vaker met elkaar op moeten trekken om tot de gewenste oplossingen te komen. Innovatie en digitalisering is namelijk van iedereen.
Kortom, data-gedreven digitalisering is geen stip op de horizon, maar een praktisch uit te voeren traject dat snel gestart en gestopt kan worden mits de juist stappen worden gevolgd. Het proces van kleine uses case tot proof of technologie met gevalideerde architectuur zou maximaal 12 weken moeten duren. In de praktijk weet je vaak al naar drie of vier weken hoe het ervoor staat. Door hieraan gericht samen te werken, kan de algehele klantbeleving snel naar een hoger niveau getild worden.
Lees meer hoe u uw organisatie digitaal opnieuw kunt uitvinden >>>
Data Lake Sales Leader | IBM Europe
Is regulation enabling or hindering innovation in the financial services industry?
Anne Leslie, Cloud Risk & Controls Leader Europe, IBM Cloud for Financial Services Europe’s financial services sector is in the throes of wide scale digital transformation – a transition being accelerated by the growing adoption of digital solutions and services to help keep up with the demands of digitally savvy consumers. While there can be […]
The Digital Operational Resilience Act for Financial Services: Harmonised rules, broader scope of application
The Digital Operational Resilience Act – what and why As part of the European Commission’s Digital Finance Package, the new Digital Operational Resilience Act, or in short DORA, will come into force in the coming period. The aim of DORA is to establish uniform requirements across the EU that improve the cybersecurity and operational resilience […]
Banking on empathy
Suppose you’re owning a small boutique wine shop and have gone through two difficult years because of the Covid-19 pandemic. As the pandemic seems to be on its way back, it is time to revitalize the shop. And this causes direct a huge challenge: the wine stock needs to be replenished but you have used […]